Vánoční trhy ve Zlíně doplní stodola, budou v ní hrát muzikanti. Novinky chystají i další města

Jarmark ve Zlíně nabídne i ledové sochání nebo Ježíškovu poštu.

Vánoční stodola bude letošní novinkou tradičních trhů na zlínském náměstí.

Ve stylovém přístřešku budou každé odpoledne vystupovat místní hudební skupiny. Gastronomické trhy začnou 2. prosince. Od 8.12 je doplní také řemeslníci s dílnami a prodejnami tradičních výrobků.

 "První adventní neděli zahájíme koncertem Vašo Patejdla. Na pódiu se potom během tří týdnů vystřídají další zajímaví umělci, jako Gipsy CZ, Marek Ztracený, Fragile, David Kraus, Premier, The Backwards," uvedl mluvčí radnice Zdeněk Dvořák.

Zlínská zoo vystavila betlém, lidé ho naposledy viděli v 80. letech. Autor je neznámý

Dřevěný betlém  ze sbírek zámku Lešná ve Zlíně.

S vystavením betlému nyní souhlasil Národní památkový ústav, který je vlastníkem historického mobilárního fondu zámku Lešná.

Připraven je také další program, diskotéka s čerty, sochařské dílničky, Ježíškova pošta či vystoupení dětských folklorních souborů. "Společně a pro dobrou věc budeme tvořit dlouhý vánoční řetěz, kterým náměstí na závěr dozdobíme," uvedl Dvořák. V sobotu 22. prosince si lidé budou moci v lucerně odnést Betlémské světlo.

Dřevěný betlém u vánočního stromu na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti se letos rozšíří o několik nových postaviček. Město chystá tradiční jarmark a další vánoční akce - rozsvěcení vánočního stromu, Mikulášský rej či Ježíškovu dílnu.

Ve Valašském Meziříčí začnou vánoční trhy 7. prosince, připraveny jsou koncerty, zpívání koled na náměstí, představování adventních zvyků. Nebude chybět ani volně přístupné kluziště. "Vánoční trh nabídne rozmanité druhy punčů, svařeného vína a dalších horkých nápojů. Připravena je i pravá valašská zabijačka, zvěřinový guláš, pečené kaštany či speciality valašské kuchyně," uvedla mluvčí radnice Renata Votrubová.

Ve Vsetíně budou vánoční trhy od 17. do 22. prosince, vánoční zboží bude nabízet šest desítek stánků. V Kroměříži bude od 29. listopadu do 9. prosince adventní program na Velkém náměstí, zahájí ho rozsvícení vánočního stromu. Konat se tam budou i koncerty, divadelní představení i filmové projekce na plátně pod širým nebem. Na akce naváže Advent na radnici, který začne 10. prosince a potrvá do 21. prosince.

autor: rv | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související