Valašské moře patří mezi nejstarší přehrady. Vodní nádrž Bystřička je horská perla

18. červenec 2019

Přehrada se stavěla se ještě za Rakouska Uherska v letech 1907 až 1912 jako zásobárna vody pro plánovaný, ale neuskutečněný Odersko-dunajský průplav.

Vodní nádrž, které se říká Valašské moře, je přehrada Bystřička u stejnojmenné obce nedaleko Valašského Meziříčí. Zná ji každý nebo skoro každý Valach. V jednom období, tuším, že to mohlo být někdy ve druhé polovině minulého století, doslova praskala ve švech, tedy co se návštěvnosti týká. Tak byla oblíbená.

Rozlohou nepatří sice mezi největší, má necelých čtyřicet hektarů, ale je v ní dost místa pro plavce, loďky, rybáře a jiné vodní radovánky. Kouzelné jsou i okolní kopce. Pískovcové skály Medůvka nebo Přírodní památka Klenov. Místo jako stvořené pro horské rekreační středisko. To slovo „horské“ zdůrazňuji, hraje podstatnou roli v souvislosti s teplotou vody v nádrži. Ve výšce 400 m nad mořem je spíš chladnější, tedy pro otrlejší plavce. 

Přehrada Bystřička

Přehrada Bystřička je sice známým rekreačním střediskem, ale taky jednou z nejstarších vodních nádrží u nás. Stavěla se ještě za Rakouska Uherska v letech 1907 až 1912 jako zásobárna vody pro plánovaný, ale neuskutečněný Odersko-dunajský průplav. Počítalo se s ní také jako se záchytnou nádrží při povodních.

Možná i proto byla vybudovaná obrovská kamenná hráz. Je 170 m dlouhá a 36,5 metru vysoká, na tehdejší dobu to prý byla neobvyklá a jedinečná stavba. Za výjimečnost byla taky oceněna. Sice až v našem století, ale od roku 2003 je kulturní památkou České republiky. Titul získala za jednotnou architektonickou koncepci celého komplexu, který podle odborné komise odpovídal směrům přelomu 19. a 20. století.

Jednoduše řečeno je to unikátní dílo, které se dochovalo do dnešní doby, pochopitelně díky tomu, že je udržované. Bystřička je taky první údolní přehradou, která byla postavena v tzv. karpatském flyši a nejstarší přehradou v povodí řeky Moravy nad soutokem s Dyjí. 

Přehrada už přečkala více než jedno století a dnes stejně jako v minulosti okouzluje návštěvníky. Vyznavače vodních sportů, turisty i milovníky filmového umění. V areálu je v provozu i letní retro kino a od roku 1999 se tam každý rok koná country festival Starý dobrý western.

Spustit audio

Související