Valašská královna lidové písně, folklorní zpěvačka Jarmila Šuláková, by se dnes dožila devadesáti let

27. červen 2019

Na celé Moravě snad není člověka, kdo by neznal jméno Jarmily Šulákové. Vystupovala i se skupinou Fleret. Zazpívala i na festivalu Masters of Rock.

Moravská folklorní zpěvačka, příležitostná herečka, valašská královna lidové písně. To všechno byla za svého života Jarmila Šuláková. Narodila se do umělecké rodiny 27. června 1929 ve Vsetíně. Její maminka byla herečkou, tanečnicí i zpěvačkou. Tatínek byl muzikantem. Jarmila Šuláková se původně vyučila švadlenou. Nejdříve pracovala jako pomocná tovaryška ke švadleně, od ní ale utekla. Poté získala pracovní místo v kožešnictví, kde šila celkem čtyři roky. Práce je ale moc nebavila.

V roce 1950 proto odešla a začala pracovat jako prodavačka ve vsetínské prodejně gramofonových desek, kde zůstala až do svého důchodu. Jarmila Šuláková vždycky říkávala, že doma zpívali úplně všichni. Její cesta ke zpívání vedla přes valašský soubor Vsacan, ve kterém potkala i svého manžela, houslistu Ludvíka Schmidta. Od svých třiadvaceti let pak zpívala s brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů, se kterým procestovala téměř celý svět.

Do svých dvaaosmdesáti let vystupovala s folkrockovou kapelou Fleret. Jarmila Šuláková byla se svým nezaměnitelným hlasem a muzikantským projevem naprosto výjimečnou osobností. Ve svém pěveckém repertoáru měla na tisíce písní. A to od klasických lidových, až po uměle vytvořené. Zemřela ve Vsetínské nemocnici 11. února 2017 v sedmaosmdesáti letech.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související