V každé pohádce musí být babička, písnička a kytička, říká režisér Zdeněk Zelenka

V kinech zářila například jeho pohádka Nesmrtelná teta, v televizi třeba detektivní seriál Ach ty vraždy a z divadelních inscenací patří k nejpopulárnějším muzikál Láska nebeská. Pod všemi jmenovanými tituly a desítkami dalšími je podepsaný režisér Zdeněk Zelenka.

Na rozhlasové Pohovce si Zdeněk Zelenka s Jožkou Kubáníkem povídali o pohádkách, o kouzlech i o tom, jaký je rozdíl mezi detektivkou a kriminálkou.

Na úvod populární režisér přiznává, že s režírováním pohádek skončil, i když ty jeho patří k nejúspěšnějším. „Myslím, že do pohádky by se měli pouštět zase mladí tvůrci,” usmívá se Zdeněk Zelenka a odhaluje tajemství úspěšné pohádky, které mu poradil Bořivoj Zeman, jinak též režisér pohádkových hitů jako je Pyšná princezna či Byl jednou jeden král: „V každé pohádce musí být babička, písnička a kytička. A já jsem se toho držel.” Zároveň ale dodává ještě jednu nezbytnou ingredienci, a tou je humor. „Pohádka bez humoru je mrtvý kus.”

V rozhovoru došla řeč i na spolupráci s Jiřinou Bohdalovou. „Aby byl někdo v 91 letech herecky tak aktivní a dokázal na jevišti tančit tango, jako paní Bohdalová, to je světový unikát,” je přesvědčený režisér, jenž pro jednu z našich nejoblíbenějších hereček napsal celou řadu scénářů, kterépak společně přivedli na plátna kin a televizní obrazovky.

„Vždycky je nejdůležitější příběh,” shrnuje zkušený tvůrce. „A je mi úplně jedno, jestli se vypráví v divadle, na televizní obrazovce, anebo je určený pro kina,” uzavírá Zdeněk Zelenka.

Jožka Kubáník ze zákulisí rozhovoru prozrazuje:

Pan režisér Zdeněk Zelenka je velký vypravěč. Dokazuje to léta na televizních obrazovkách a v kinech a dokázal to i během našeho rozhovoru. Moc jsem si jej užil.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související