Územní plán Uherského Hradiště nově umožní výstavbu stovek bytů. Změny obsahují i sporný bod

15. únor 2024 11:10

Zastupitelé v Uherském Hradišti schválili změnu územního plánu. Mimo jiné to umožní i výstavbu několika stovek nových bytů.

V Uherském Hradišti by v příštích letech měly přibýt stovky nových bytů. Umožní to změna územního plánu, kterou v pondělí 12. února 2024 schválili místní zastupitelé.  Nové byty by měly vyrůst v někdejším průmyslovém areálu společnosti OTMA na Sokolovské ulici a v areálu ČSAD na třídě Maršála Malinovského. Podle vedoucího útvaru městského architekta Aleše Holého by tady mělo dohromady vzniknout asi 500 až 600 bytů včetně občanské vybavenosti.

Další investor pak uspěl s žádostí o změnu užívání někdejšího lyžařského svahu na Rochusu v místní části Jarošov. Tato lokalita bude určená pro individuální bydlení a mělo by tady vyrůst 20 rodinných domů.

Tak rozsáhlá výstavba by mohla přinést příznivější ceny nemovitostí v této lokalitě a odhadem dva a půl tisíce nových obyvatel města, což zvýší příjmy z rozpočtového určení daní. Dostatečná pracovní síla by mohla do města také nalákat nové firmy.

Sporný bod nového územního plánu 

Změna územního plánu v Uherském Hradišti v sobě zahrnuje také jeden bod, se kterým nesouhlasí řád františkánů. Zastupitelé totiž schválili také změnu využití veřejného prostranství mezi františkánským klášterem a někdejší synagogou (v současné době knihovnou). Pozemek se z plochy určené k zastavění změní na plochu vedenou jako veřejná zeleň.

S tím ale nesouhlasí řád františkánů, který je vlastníkem pozemku, a podal proti této změně námitku. Podle zástupce řádu Jakuba Františka Sadílka snižuje tato změna hodnotu pozemku a navíc františkánům omezuje možnosti tam stavět. Františkáni navíc tuto změnu neiniciovali, město k ní přistoupilo z vlastní vůle.

Spustit audio

Související