Už to začíná. Patrik Hetmer si vychutnává olympijskou atmosféru a chystá se na sjezd

Paralympijský lyžař Patrik Hetmer z Luhačovic pojede svůj první závod ve sjezdu zítra ráno. Zavřu oči a sjedu to, říká.

Slabozraký lyžař se dnes společně s dalšími českými paralympioniky zúčastní slavnostního zahájení. Zahájení začne v poledne našeho času.

„Těšíme se na to, věřím, že to bude stejně velkolepé, jako to bylo v Soči,“ říká Patrik Hetmer v telefonickém rozhovoru z olympijské vesnice v Pchjongčchangu.

Paralympionici jsou ubytováni ve stejných prostorách olympijské vesnice jako jejich kolegové při klasické olympiádě. „Zrovna jsem přemýšlel, kdo spal v posteli přede mnou. Zda to byl třeba olympijský medailista. Ubytování a celá organizace je naprosto v pohodě,“ říká Patrik Hetmer.

Toho v Pchjongčchangu zatím nejvíc překvapuje počasí. Na rozdíl od olympiády netrápí sportovce mráz a vítr, ale spíše sněžení a teplo. Kvůli počasí a přívalům sněhu už organizátoři zrušili dva tréninky sjezdu.

Někdy je lepší ten kopec nevidět. Paralympijský lyžař Patrik Hetmer míří na korejskou olympiádu

Patrik Hetmer v Českém rozhlase Zlín

Slabozraký lyžař z Luhačovic Patrik Hetmer patří mezi nejlepší ve své kategorii. A společně se svým trasérem a sousedem z jedné z luhačovických ulic Miroslavem Máčalou míří na paralympiádu a věří v umístění do pátého místa.

A na příští dny předpovídají pořadatelé oteplení, má být až patnáct stupňů nad nulou.

Sjezd, kterého se jako první disciplíny Patrik Hetmer zúčastní, startuje brzy ráno (1:30 našeho času). „My musíme vstávat v pět ráno, do areálu to máme padesát minut,“ vysvětluje Patrik Hetmer.

Podle něj to není nijak extrémně brzy. I na klasické závody v sezoně závodníci vstávají často v šest ráno.

Svoje šance ve sjezdu si závodník, kterého na paralympiádě doprovází jeho tradiční trasér a soused z Luhačovic Miroslav Máčala, netroufá odhadovat.

„Je to první sjezd v sezoně, nemáme ho natrénovaný. A tak zavřu oči a uvidím, jak to dopadne,“ dodává s úsměvem.

Martina Sáblíková, Jan Hudec, Ester Ledecká a Patrik Hetmer

Související