Puky z Valašska míří znovu na olympiádu. Poprvé byly použity v Naganu

16. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Puky pro zimní olympiádu v Jižní Koreji vyrobí na Vsetínsku. Malá rodinná firma z Kateřinic jich dodá bezmála deset tisíc. Patří už k tradičním partnerům olympijského hokeje. S puky z Valašska se hrálo už v Naganu.

Podle jednatelky Gufexu Kateřiny Zubíčkové je letošní výroba olympijských puků netradiční a bude delší než normálně. „Máme nové formy kvůli specifickým požadavkům. Na puku bude také víc potisků,“ říká Zubíčková.

Puky jsou určené jak pro turnaje mužů a žen, tak pro paraolympioniky.

Firmu Gufex založil v roce 1990 Pavel Mráček. Od roku 1994 rozšířili výrobu o hokejové puky. V roce 1998 byly puky z Kateřinic poprvé použity na olympiádě. Na turnaji století v japonském Naganu s nimi získali čeští hokejisté zlaté medaile.

V roce 1999 podepsali zástupci firmy partnerskou smlouvu s Mezinárodní hokejovou federací IIHF. Od té doby se s puky z Kateřinic hrálo na všech následujících mistrovstvích světa.

Gufex si zakládá na tom, že jeho puky jsou úspěšné zejména proto, že díky svému složení jen málo špiní reklamy na mantinelech a nerozbijí plexisklo ani při rychlosti 180 kilometrů v hodině.

autoři: rv , Tomáš Fránek
Spustit audio