Někdy je lepší ten kopec nevidět. Paralympijský lyžař Patrik Hetmer míří na korejskou olympiádu

1. březen 2018

Slabozraký lyžař z Luhačovic Patrik Hetmer patří mezi nejlepší ve své kategorii. A společně se svým trasérem a sousedem z jedné z luhačovických ulic Miroslavem Máčalou míří na paralympiádu a věří v umístění do pátého místa.

Do Pchjongčchangu odlétá celá česká výpravy v sobotu. A pro Patrika Hetmera jde o těžší úkol než je zdolávání sjezdovky. Létání totiž není jeho koníček. „Už teď se potím, není to pro mne zrovna příjemný zážitek,“ říká.

Povoláním učitel vlastivědy, zeměpisu a tělocviku, který nyní působí ve sportovní škole Emila Zátopka ve Zlíně, lyžuje od malička. Ke sportu ho dovedl jeho otec. Ale více než lyžím propadl v mládí jízdě na snowboardu. „Když jsem zjistil, že postižení na prkně nezávodí, byly jednoznačně další variantou právě lyže,“ říká Patrik Hetmer.

Ten si na snowboard znovu vzpomněl po úspěchu Ester Ledecké. „Když mě ráno říkali, že Ester Ledecká vyhrála zlato, tak jsem byl překvapený. Vždyť se ten den na snowboardu nezávodilo, říkal jsem přítelkyni. Je to ale fantastický úspěch,“ říká Patrik Hetmer.

Martina Sáblíková, Jan Hudec, Ester Ledecká a Patrik Hetmer

Ten je sám v lyžování úspěšný. Na stupních vítězů už skončil třeba na mistrovství světa v Kanadě, ve Světovém poháru v italském Tarvisiu nebo na Evropském poháru ve švýcarském Obersaxenu.

Patrik Hetmer ví, že se může při jízdě stoprocentně spolehnout na svého traséra Miroslava Máčalu. Ten do sluchátek při jízdě hlásí pokyny, jak jet.

„Jsme ve spojení přes interkom, upozorňuje mne, jak projedu jednotlivé branky. A někdy řve a povzbuzuje mě,“ vysvětluje Patrik Hetmer. Se svým trasérem se zná dlouhé roky, posledních pět let pak spolu závodí.

Do závodů se Patrik Hetmer vrátil po loňském zranění achilovky a proto si netroufá odhadovat svoje šance. „Na olympiádě je dost konkurentů, alespoň deset závodníků je vyrovnaných,“ vysvětluje luhačovický závodník. Favority jsou třeba konkurenti ze Slovenska.

„Každý výsledek do pátého místa by byl pro nás úspěch,“ dodává Patrik Hetmer.

Patrik Hetmer v Českém rozhlase Zlín

V Koreji bude Patrik Hetmer závodit v kategorii B2. Zrakově handicapovaní jsou rozděleni do tří kategorií. B1 jsou nejvíce postižení. V B3 jsou zase sportovci, kteří vidí o něco lépe

Související