Urgentní příjmy ve Zlíně a ve Vsetíně jsou zahlceny pacienty, ti tam chodí často i s banalitami

29. březen 2023 10:55

Část lidí si urgentní příjmy v nemocnicích ve Zlínském kraji plete s nonstop lékařskou službou a zatěžují tak zdravotní personál banálními problémy, se kterými by měli jít k praktickému lékaři.

Až dvacet pět procent pacientů v některých nemocnicích ve Zlínském kraji místo ke svému praktickému lékaři míří na urgentní příjmy, kam ale patří jen závažně nemocní pacienti. Lidé požadují například i ošetření odřenin nebo odstranění klíštěte.

Nadužívání urgentního příjmu potvrzují primáři chirurgie ve Vsetíně i ve Zlíně. Lékaři dodávají, že nejhorší situace je při svátcích, prodloužených víkendech, o prázdninách, dovolených, kdy praktičtí lékaři neordinují, neseženou za sebe náhradu a lidé se nemají kam jinam obrátit.

Čtěte také

Lidé na urgent mnohdy míří až po své pracovní době nebo protože si myslí, že ušetří čas, který by strávili v čekárně u svého praktického lékaře. V tom se ale mýlí. Při příchodu na urgentní příjem totiž třídí pacienty kvalifikovaná sestra podle závažnosti zdravotního stavu do tří kategorií. Prioritně se tak zdravotníci věnují opravdu akutním případům a lidé s neakutním problémem čekají. To samozřejmě komplikuje chod urgentů, zatěžuje to personál a vznikají take konfliktní situace, kdy někteří pacienti jsou vůči personálu i agresivní.

Čtěte také

Podle primáře oddělení urgentních příjmů Krajské nemocnice Tomáše Bati Michala Pisára je řešení tohoto stavu komplikované: “Z mého pohledu by určitě pomohlo zvýšení zdravotní gramotnosti, aby pacienti sami byli schopni do určité míry rozlišit, co je akutní a co akutní není. Druhá věc je samozřejmě ke zvážení, a tou je znovuzavedení, respektive zvýšení regulačních poplatků.“

Regulační poplatek 90 korun za lékařskou a zubní pohotovost je jediný, který z poplatků zavedených ve zdravotnictví v roce 2008 zůstal. Nový poplatek za ošetření na urgentním příjmu chce zavést ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09. S jeho zavedením ale zatím nesouhlasí vládní a ani opoziční politici.

Spustit audio

Související