Chirurgové ve Zlíně jako první v republice použili mobilní CT při operaci obličeje. Unikátní operace trvala šest hodin

14. březen 2023 11:03

Lékaři z Oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně využili jako první v České republice mobilní 3D CT přístroj přímo v průběhu operace poraněných obličejových kostí. Operovali dvacetiletého pacienta, který spadl ze 14. patra.

Mladík spadl z více než 50 metrové výšky v Praze. Tam také absolvoval sérii život zachraňujících operací. Do místa bydliště Zlínského kraje se dostal po pěti týdnech.

„Došli jsme k závěru, že to první ošetření bylo život zachraňující, nicméně bylo pro následný život nedostatečné. A tak jsme se po dohodě s pacientem rozhodli, že přistoupíme k rekonstrukci nejprve to obličejového skeletu tak, aby vlastně se vrátil co nejblíže k tomu původnímu stavu a potom následně i měkkých tkání tak, aby byl ten obličej funkční, estetický, uspokojivý, a měl i další vlastnosti, jako je třeba schopnost přijímání potravy, mluvení nebo sociální kontakt,“ popisuje Jiří Šimek, primář Oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Protože bylo komplikované určit správné postavení kostních úlomků pomocí běžných metod používaných na operačním sále, využili lékaři technologii mobilního CT přístroje přímo během operace, což bylo přímo při operaci obličeje v České republice využito vůbec poprvé.

Mladý pacient podstoupil šestihodinovou operaci, ještě dva náročné zákroky ho čekají. Podle slov Jiřího Šimka jsou jeho prognózy příznivé a je důležité, aby se ve svém těle dobře cítil a mohl tak vést do budoucna co nejkvalitnější život.

Spustit audio

Související