Nová porodnice a polyblok urgentní medicíny – to jsou aktuální plány přestavby zlínské nemocnice

27. únor 2023 11:05

Krajští radní spolu s vedením zlínské nemocnice představili nové plány na postupnou obnovu areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati. První se bude stavět nová porodnice.

Čtěte také

V areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně by se do dvou let měla začít stavět porodnice. Bude to první z pěti etap modernizace zdravotnického zařízení.

Výstavba porodnice za více než miliardu korun by měla začít na přelomu let 2024 a 2025. O tři roky později (2028) by se pak měl začít budovat nový centrální pavilon urgentní medicíny, který by měl stát asi čtyři miliardy korun. Spolu s dalšími investicemi a rekonstrukcemi by se do rozvoje nemocnice mělo dát v nadcházejících letech asi šest miliard korun.

Stavbě porodnice a polybloku budou předcházet investice, které povedou k celkovému omlazení areálu. Bude to například modernizace plicního pavilonu nebo rozšíření hematologicko-transfuzního oddělení.

Už koncem roku 2022 proběhla ve zlínské nemocnici oprava interní JIP, aktuálně probíhá rekonstrukce kardiologické JIP a chirurgického oddělení, v březnu 2023 začne oprava operačních sálů a hemodialýzy a postupně se bude pracovat na dětském oddělení a operačním sále pro gynekologii.

Na místě dnešních budov 16, 17 a 18 pak začne na přelomu let 2024 a 2025 výstavba nového pavilonu pro matku a dítě. Do budovy dnešní porodnice se následně přestěhuje oční oddělení, ORL a ortopedie. Poté plán modernizace počítá se samotným zahájením výstavby centrálního polybloku urgentní medicíny, který se bude nacházet v blízkosti hlavní brány. Centrální budova se bude skládat z pěti bloků po pěti patrech.

Suterén polybloku urgentní medicíny bude sloužit pro parkování, v prvním podlaží se budou nacházet urgentní příjem a zobrazovací metody. V druhém patře bude sídlit invazivní kardiologie, kardiologická a neurologická JIP a endoskopie. Třetí nadzemní podlaží využije nemocnice pro umístění operačních sálů, ARO a chirurgickou a interní JIP. Čtvrté a páté patro budou určeny pro standardní lůžkové stanice, na střeše bude vybudován heliport.

Spustit audio

Související