Třináctkát za svědka – světová premiéra hry „šité na míru“ Slováckému divadlu

7. únor 2023

Slovácké divadlo uvedlo 4. února 2023 světovou premiéru hry Třináctkrát za svědka. Hlavní roli napsal autor Jan Šotkovský přímo na tělo Zdeňku Trčálkovi.

Čtěte také

„Prostě jsme se rozhodli jít trochu do rizika, nekopírovat nebo recyklovat staré osvědčené tituly, ale přímo si vytipovat a oslovit konkrétního současného českého autora Jana Šotkovského, jestli by nám nezkusil něco napsat ideálně na tělo, na náš soubor,“ Vysvětluje režisér Lukáš Kopecký, jak vznikl nápad na vytvoření originální hry pro Slovácké divadlo.

Vznikla tak hra Třináctkrát za svědka, která je z prostředí České televize Brno a ve které hlavní roli autor vytvořil přímo na tělo oblíbenému herci Zdeňku Trčálkovi.

V dalších rolích diváci uvidí například i Kateřinu Michejdovou nebo Davida Vaculíka,.

Nejen o této nové hře, ale i o kuchařském umění, vinařství nebo myslivosti jsme si v rozhovoru povídali se Zdeňem Trčálkem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.