„Jak poznat kvalitní víno? Buď je dobré, nebo špatné,” směje se oblíbený herec, ale i myslivec a vinař Zdeněk Trčálek

Zdeňka Trčálka potkáte ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, občas ho můžete zahlédnout také na televizních obrazovkách. Najdete ho ale i v lese nebo na koštu vína.

Zdeněk Trčálek patří mezi nejoblíbenější herce Slováckého divadla. Do angažmá přišel v roce 2000 a na prknech uherskohradišťské scény vytvořil desítky pozoruhodných rolí, za které dostal celou řadu ocenění. Diváci mu tleskají v roli Červenáčka v Rychlých šípech, téměř patnáct let publikum bavil jako záletný taxikář John v komedii 1+2=6, před pár dny se představil v roli pilota Lauterbacha v napínavém soudním přelíčení Teror. „Jednou z nejzásadnějších rolí byl pro mě pes Lapák v Lišce Bystroušce režiséra Pitínského. Dodnes na ni diváci vzpomínají,” říká v rozhovoru s Jožkou Kubáníkem o inscenaci, která měla premiéru před dlouhými dvaceti lety.

Od té doby se ale seznam aktivit sympatického herce rozšířil. Po zranění kolene, kdy nemohl rok na jeviště, se začal zajímat o myslivost a po složení náročných mysliveckých zkoušek se z něj stal milovník zvířat, stromů a lesa, ve kterém tráví spoustu volného času. „Třeba včera jsem viděl lišku, jak loví myš. To byl magický zážitek. Připomínalo mi to naši Bystroušku,” směje se a vzpomíná i na to, jak jej liška překvapila přímo pod posedem. „Začala štěkat a to jsem se strašně lekl,” směje se dnes a prozrazuje, že na posedu se učí i texty rolí. „Přijdu vždycky o hodinu dřív a na posedu se v klidu učím.”

Zdeněk Trčálek je ale i zkušeným vinařem, jeho víno vítězí na nejrůznějších vinařských soutěžích. „Otec mého tchána, který je mým velkým učitelem, vždycky říká: ‘Chceš vědět, jak poznat kvalitní víno? Je to jednoduché. Když někam přijdeš, ochutnaj a poznáš, jestli je dobré, nebo špatné’,” usmívá se Zdeněk v rozhovoru, který vám nabízíme v záznamu.

Jožka Kubáník ze zákulisí rozhovoru prozrazuje:

Zdeněk Trčálek je nejenom kolega, ale i kamarád, takže náš rozhovor probíhal úplně stejně, jako probíhá každodenní povídání, jen byl u toho zapnutý mikrofon. Zdeňka mám rád, je to poctivý a dobrý chlap, a jestli se mi s někým hraje na jevišti opravdu dobře, je to on.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související