Třináct hektarů čisté vody s hlubokými tůněmi. To je věhlasný štěrkáč v Otrokovicích

21. červenec 2020

Po skončení těžby v 60. letech minulého století vznikla v Otrokovicích umělá vodní nádrž a od té doby slouží k rekreaci. Jezero má přibližně 13 hektarů a místy je hluboké až 12 metrů.

Jsou místa, která navštěvujeme od dětství, ale teprve když o nich chceme někomu vyprávět, zjistíme, že je vlastně neznáme. Přesně do takové situace jsem se dostala ve snaze dát dohromady základní informace o oblíbeném jezeru v Otrokovicích, věhlasném štěrkáči.

Čtěte také

Milovníci koupání, slunění, vodních a jiných sportů nebo rybaření ho dobře znají a vyhledávají i kvůli kvalitě vody. Podle hygieniků celoročně patří k nejčistším vodním nádržím v kraji. Vždycky to tak nebylo. V minulosti vodu znečišťovalo tříslo.

V blízkosti jednoho z břehů byly hromady rozdrcené vyluhované kůry stromů, což byl odpad z koželužen. Při deštích z nich vytékala červená voda a prosakovala až do Štěrkoviště. Haldy časem naštěstí zmizely.

Traduje se, že jezero pořádně vyčistila povodeň v roce 1997. Od té doby se celý areál výrazně proměnil. Stala se z něho plnohodnotná odpočinková zóna, oficiálně Rekreační oblast Štěrkoviště. Je v městské části Baťov, úplně na konci Otrokovic ve směru na Tlumačov.

Těmito údaji jsem vyčerpala všechny své znalosti o štěrkáči a uvědomila jsem si, že jeho historii, byť jsem hrdá Otrokovjanka, vůbec neznám. Popravdě, ani jsem se o ni nikdy nezajímala. Proto informace, které mi velmi ochotně sdělil mladý badatel Radek Polášek, pro mě byly úplně nové a ráda je předávám dál. Přiznal, že i jemu dalo dost práce základní fakta vypátrat.

V dostupných dokumentech, kterých mimochodem už moc není, se píše o zemním štěrkovišti vzniklém v roce 1946 na pozemcích v té době už národního podniku Baťa. Těžbě předcházel průzkum lokality a ten potvrdil bohaté ložisko kvalitního štěrku. Byl to vhodný materiál na poválečnou výstavbu Baťových závodů a jeho koncernových společností, hodil se i na vybudování příjezdové cesty nebo vlečky. Zeminu dolovaly korečkové bagry, další úsek přepravy zajišťovala úzkokolejná železnice, mechanismů bylo mnohem víc.

Po skončení těžby v 60. letech minulého století vznikla v Otrokovicích umělá vodní nádrž a od té doby slouží k rekreaci. Jezero má přibližně 13 hektarů a místy je hluboké až 12 metrů.

Mezi rybáři se vypráví o hlubokých tůních, v kterých žijí obrovští sumci. Kromě nich jsou ve štěrkáči i jiné druhy ryb. Areál ponořený do zeleně je především doménou rekreantů. Těch se tam vejde až několik tisíc.

 

Spustit audio

Související