Otrokovice jsou nejlepší město pro lidi na kolech v zemi. Uspělo i Valašské Meziříčí a bodoval také Zlín

2. červenec 2020 14:21

O vítězství rozhodovali účastníci výzvy Do práce na kole a také odborná analýza přístupu města k dalšímu rozvoji udržitelné dopravy

Soutěž o město s nejlepšími podmínkami pro cyklistickou dopravu letos vyhrály Otrokovice na Zlínsku.

O vítězství rozhodovali účastníci výzvy Do práce na kole a také odborná analýza přístupu města k dalšímu rozvoji udržitelné dopravy. Uvedla to Anna Kociánová z iniciativy AutoMat, která soutěž pořádá společně s Nadací Partnerství.

Čtěte také

Cílem soutěže je vzbudit větší zájem měst a jejich zástupců o udržitelnou a ekologickou mobilitu. Kromě vítězných Otrokovic se cyklistické a pěší dopravě podle výsledků letošní soutěže nejvíce daří ve Valašském Meziříčí, Pardubicích, Zlíně a Jihlavě.

Starostka Otrokovic Hana Večerková (ANO) označila vítězství v soutěži za příjemné překvapení. "Uvědomuji si, že je to především díky tomu, že lidé cykloinfrastrukturu hojně využívají a že budovat ji má smysl," uvedla.

Nejlepší hodnocení od cyklistů v anketě získaly tento rok mezi 13 hodnocenými městy Pardubice, Ostrava a Otrokovice.

Naopak na konci žebříčku sestaveného cyklisty se umístilo Ústí nad Labem, Brno a Plzeň; Praha skončila desátá. V roce 2019 vítězná města získala exkurzi do Dánska, pro letošek je tato možnost podle organizátorů stále otevřená s ohledem na vývoj koronavirových omezení v Evropě. Otrokovice obdrží za vítězství servisní cyklostojan. Iniciativa AutoMat prosazuje lepší prostředí pro kvalitní život ve městě. Chce proto podporovat a rozvíjet využití bezmotorové dopravy, tedy na kole nebo pěšky, a usilovat o zlepšení služeb MHD.

Spustit audio

Související