Otrokovice staví cyklostezku, musely pokácet několik stromů. Náhradou vysadí třináct nových

6. září 2019 15:47

V příštím roce naváže na první etapu cyklostezky stavba druhé části, při které bude třeba pokácet pět stromů, vysazeno jich bude podle vyjádření radnice třináct.

Otrokovice na Zlínsku začaly v červenci v ulicích Obchodní a Jiráskova stavět cyklostezku. „Umožní cyklistům bezpečný průjezd sídlištěm a bude mít napojení na páteřní stezku pro chodce a cyklisty Otrokovice - Zlín podél řeky Dřevnice,“ sdělila mluvčí otrokovické radnice Romana Stehlíková.

Kvůli stavbě bylo třeba vykácet několik stromů, doposud šlo u první etapy o pět stromů. "Pokácena byla třešeň, která byla podměrečná a nepodléhá povolení (odboru) životního prostředí. Dále byla v trase cyklostezky a budoucího stromořadí skupinka smrků, z nichž jeden byl podměrečný a dva podléhají povolení ke kácení," uvedla Alena Lacigová z odboru rozvoje města. Za pokácené stromy je plánovaná náhradní výsadba 12 javorů.

V rámci přípravných prací se pokácí tři javory, a zejména ty obyvatele nejvíc trápí. Na posledním kontrolním dnu stavby jsme hledali možná řešení, jak stromy ušetřit. Bohužel to nebylo z důvodu nedostatku místa možné.
Alena Lacigová z odboru rozvoje města

V příštím roce naváže na první etapu cyklostezky stavba druhé části, při které bude třeba pokácet pět stromů, vysazeno jich bude 13. "V rámci přípravných prací se pokácí tři javory, a zejména ty obyvatele nejvíc trápí. Na posledním kontrolním dnu stavby jsme hledali možná řešení, jak stromy ušetřit. Bohužel to nebylo z důvodu nedostatku místa možné," uvedla Lacigová. Při přesunu části cyklostezky na druhou stranu ulice by bylo třeba zrušit nejméně deset parkovacích míst.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související