Lidem v Otrokovicích se lépe dýchá. Shodují se na tom místní i radnice. Navíc se ovzduší v budoucnu ještě zlepší

7. srpen 2019 17:03

Otrokovické radnici odborná studie ukázala na tři největší znečišťovatele ovzduší. Ti už začali přijímat opatření pro zmírnění zápachu. Lidem navíc v budoucnu uleví i dopravní zátěž.

Kdo způsobuje v Otrokovicích největší zápach, nejvíce zajímalo vedení otrokovické radnice. Město si tedy nechalo už na jaře spolu s krajem vypracovat pachovou studii. Tato studie ukázala na největšího znečišťovatele, což je v současné době provoz MAT - tedy kafilerie, druhá je kompostárna Technických služeb a třetí čistička odpadních vod.

Změřit zápach je velmi složité. Podle starostky Otrokovic z hnutí ANO Hany Večerkové je to měření založeno spíše na pocitech. Problém je také v české legislativě, která na rozdíl od té v některých jiných státech na nějaké pachové imisní limity nepamatuje. Existuje jen jakási norma “vnímání intenzity zápachu”, která počítá se stupnicí od jedničky do pětky. To vnímání může být ale individuální. Zjednodušeně řečeno, to, co jednomu nevadí, to může druhý vnímat jako velmi intenzivní zápach.

Otrokovice na Zlínsku trápí silný zápach. Měření odhalilo největší původce a chystají se opatření

Zápach ve městě - ilustrační foto

Odborná studie, kterou zpracoval kraj ukázala na tři největší znečišťovatele. Nejvíce pachu v Otrokovicích šíří kafilerie, kompostárna a čistička odpadních vod.

Znečišťovatelé v Otrokovicích už začali přijímat opatření ke snížení zápachu. Například ten vůbec největší znečišťovatel, tedy kafilerie, už podle starostky zavedl nový příjem suroviny, takže auta nově zajíždějí dovnitř, do lamelových dveří, kde dochází k nějakému utěsnění při manipulaci s tou navážkou. Zavedli ale také novou vzduchotechniku a nové odsávání. Nově instalované půdní filtry pak podle starostky propouštějí do ovzduší necelých 10 % škodlivých látek.

I když je to někdy technologicky velmi složité, další opatření začaly přijímat i ostatní zápach produkující provozy. Podle starostky Večerkové to ale už nese první výsledky, protože skutečně ubylo hlášení občanů o zápachu ve městě i stížností. Podle obyvatel Otrokovic, které Český rozhlas oslovil, se shodují, že zápach v Otrokovicích je nejmenší za posledních několik let.

Ve Zlíně a Otrokovicích bude jezdit nový trolejbus

Čistotě ovzduší navíc pomůže i v budoucnu dostavba dálničního obchvatu, která odvede kamionovou dopravu z města a také ekologičtější městská doprava. Dopravní společnost Zlín Otrokovice už má dnes představu i o tom, o jaké množství emisí by mohlo být čistější ovzduší v Otrokovicích, pokud bude realizován záměr na zatrolejování třídy Osvobození a Komenského ulice až k nadjezdu nad železniční tratí a na lince 55 budou nasazeny bateriové trolejbusy.

„V tomto případě by roční úspora představovala 119 tisíc autobusových kilometrů. U autobusových motorů stejného typu jako v prvním případě by to znamenalo uchránit ovzduší podél trasy linky ročně o 707 kilogramů plynných emisí, které by se rozptylovaly do okolí a které by částečně museli vdechovat do svých plic i obyvatelé města,“ uvedl mluvčí dopravní společnosti Vojtěch Cekota. Při nasazování autobusů s motory podle přísnějších technických norem by bylo množství emisí nižší, ale nikdy by v místě provozu vozidla nebylo nulové jako u trolejbusů. Realizace záměru na rozšíření trolejbusové dopravy v Otrokovicích se předpokládá v roce 2021.

Více si můžete poslechnout v reportáži Lukáše Veselého.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související