Otrokovice na Zlínsku trápí silný zápach. Měření odhalilo největší původce a chystají se opatření

23. duben 2019 10:13

Odborná studie, kterou zpracoval kraj ukázala na tři největší znečišťovatele. Nejvíce pachu v Otrokovicích šíří kafilerie, kompostárna a čistička odpadních vod.

Otrokovická radnice už zná původce zápachu, který léta trápí obyvatele místní části Bahňák. Odhalila je studie, kterou si nechal zpracovat Zlínský kraj. Město spolu s krajem teď chystají opatření, které mají vzduch ve městě od zápachu vyčistit.

„Je to hnus, je to smrad, prostě. Když foukne vítr, tak jsou zamořené celé Otrokovice,“ popisuje jeden z místních situaci. „Když jsou ta vedra a máte otevřené okna, tak je to hodně nepříjemné,“ upřesňuje další obyvatelka potíže s nasládlým pachem, který se nezřídka rozprostírá po celých Otrokovicích. Zároveň se přou, kdo je jeho původcem. Radnice si proto nechala zpracovat studii.

Nové odpočívky na dálnici mezi Hulínem a Otrokovicemi nabídnou automatické toalety i cvičební park pro děti a dospělé

Vizualizace nové odpočívky na dálnici D55 u Kurovic na Kroměřížsku

Odpočívky na dálnici D55 u Kurovic nabídnou po obou stranách stání pro osobní auta a dvacet pro nákladní. První řidiči zde zastaví na podzim, kdy je v plánu dokončení.

Starostka Otrokovice Hana Večerková za ANO vysvětluje, že tak má město konečně, kromě nehmatatelného zápachu ve městě, v ruce i hmatatelné podklady pro řešení situace. „Pachová studie ukázala na největšího znečišťovatele, což je v současné době veterinární asanační ústav MAT, druhá je kompostárna technických služeb a třetí čistička odpadních vod,“ vyjmenovává Večerková. Zároveň přiznává, že město má v boji se zápachem omezené možnosti a musí proto spolupracovat s krajem.

Projednáváme některá opatření. Konkrétně už jsme jednali s ředitelem technických služeb o opatřeních, která se přijmou na kompostárně.
Jana Káčerová, vedoucí oddělení technické ochrany prostředí a energetiky krajského úřadu

„Projednáváme některá opatření. Konkrétně už jsme jednali s ředitelem technických služeb o opatřeních, která se přijmou na kompostárně. Překvapivě nám v té studii vyšla jako druhý největší původce pachových látek,“ uvedla vedoucí oddělení technické ochrany prostředí a energetiky krajského úřadu Jana Káčerová. Podle ní už i firma MAT přijala potřebná opatření, a čistička bude další v řadě. Kraj chce zkoušet opatření, která by v Otrokovicích vedle ke zlepšení situace.

Například na kompostárně by měly přibýt pachové filtry. „Rovněž jímka průsakových vod – řešíme, zda by nebylo možné nějakým způsobem přijmout opatření k tomu, aby tato voda tak nezapáchala,“ uvedla Káčerová s tím, že také firma MAT už začala pracovat na tom, aby její provoz byl co nejvíce hermeticky uzavřen. Brzy by si tak snad mohli Otrokovičané nejen oddechnout, ale také se nadechnout čistého vzduchu.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související