Tři tratě ve Zlínském kraji znovu od neděle obslouží České dráhy

11. prosinec 2019 06:13

Změny v regionální dopravě začnou platit už od neděle 15. prosince. Cestující svezou noví autobusoví i železniční dopravci. Začne platit i takzvaný krajský tarif.

Tři tratě ve Zlínském kraji znovu obslouží České dráhy (ČD). Hejtmanství s národním dopravcem uzavře smlouvu na provoz tratí mezi Kojetínem a Valašským Meziříčím, Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm a také Kroměříží a Zborovicemi. Schválili to krajští radní. Smlouva bude platná od 15. prosince 2019 až do roku 2029, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí hejtmanství Adéla Kousalová.

„Smlouvu o smlouvě budoucí na provozování tohoto souboru jsme s Českými drahami uzavřeli již letos na jaře, s uzavřením smlouvy samotné jsme však museli počkat až nyní do prosince, neboť jsme měli povinnost dodržet zákonem daný termín související s uveřejněním předběžného oznámení k přímému uzavření smlouvy v Úředním věstníku EU,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Botek (KDU-ČSL).

Čtěte také

Předpokládaný rozsah výkonu podle nové smlouvy je 1,088 milionu kilometrů ročně. Do budoucna jej však bude možné na základě aktuálních potřeb zvýšit i snížit až o 25 procent. „Na tratích Kojetín - Valašské Meziříčí a Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm nasadí České dráhy celkem pět nízkopodlažních jednotek RegioShark s wi-fi připojením a jednu jednotku RegioNova. Na trati Kroměříž - Zborovice budou jezdit tři motorové jednotky 810,“ uvedla Kousalová.

Krajští radní schválili také uzavření dohody s ČD, díky které bude od 15. prosince při cestě uvnitř kraje uznáván tarif Zlínského kraje také v rychlících a Valašském expresu Praha - Vsetín - Žilina, které objednává ministerstvo dopravy.

Smlouvy na provozování ostatních tratí v regionu uzavřel Zlínský kraj s ČD a společností Arriva vlaky už v březnu. Na základě smluv obslouží Arriva vlaky spoje z Rožnova pod Radhoštěm do Bylnice, ze Vsetína do Velkých Karlovic, mezi Starým Městem a Bylnicí a Uherským Brodem a Luhačovicemi. To představuje roční výkon dopravy 1,87 milionu kilometrů. ČD budou jezdit na trati Přerov - Břeclav a dále mezi Otrokovicemi a Vizovicemi, Kroměříží a Vizovicemi, Veselím nad Moravou a Zlínem a mezi Přerovem a Zlínem. Roční výkon je asi 1,84 milionu kilometrů.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související