České dráhy nabídnou ve Zlínském kraji noční vlaky, v regionu bude jezdit i společnost Arriva

10. prosinec 2019 08:20

Státní železniční dopravce nové spoje ve večerních a nočních hodinách nasadí na trati na Slovácku. Ke změnám dojde od 15. prosince, kdy dopravu v regionu čeká řada novinek.

Nový jízdní řád Českých drah (ČD), který začne platit 15. prosince, počítá s novými nočními vlaky na trase Přerov - Zlín nebo večerními spoji na trati Přerov - Uherské Hradiště - Veselí nad Moravou. Informovala o tom mluvčí ČD Vanda Rajnochová.

V regionu také začne v neděli platit Tarif Zlínského kraje. V kraji bude kromě Českých drah jezdit i soukromý dopravce Arriva, a to na základě smlouvy uzavřené s hejtmanstvím. Zakázka platí na deset let.

Čtěte také

Arriva obslouží spoje ze Vsetína do Bylnice, ze Vsetína do Velkých Karlovic, mezi Starým Městem a Bylnicí a Uherským Brodem a Luhačovicemi. Představuje to roční výkon dopravy 1,87 milionu kilometrů.

„Na tratě ve Zlínském kraji plánuje Arriva nasadit deset nízkopodlažních motorových vlaků Lint a sedm vlaků, které cestující znají z úspěšného expresu z Prahy přes Slovácko do Nitry, a počet nízkopodlažních vlaků se bude postupně zvyšovat. Cestující by měli mít možnost využívat ve vlacích Wi-Fi připojení i vodu z barelu pro každého zdarma,“ uvedl mluvčí Arrivy Martin Farář.

České dráhy budou jezdit na trati Přerov - Břeclav a dále mezi Otrokovicemi a Vizovicemi, Kroměříží a Vizovicemi, Veselím nad Moravou a Zlínem a mezi Přerovem a Zlínem. Roční výkon je asi 1,84 milionu vlakových kilometrů.

Změnám v regionální dopravě se budeme podrobněji věnovat tento týden ve vysílání Českého rozhlasu Zlín. Ve čtvrtek v dopoledním Apetýtu, v pátek pak večer od 17 do 18 hodin, kde bude prostor i pro dotazy posluchačů, týkající se změn v regionální dopravě, které nastanou již tuto neděli.

Krajský tarif bude platit ve všech osobních a spěšných vlakových spojích v rámci kraje a dále na tratích číslo 303 do stanice Kojetín, číslo 330 do stanice Moravský Písek a číslo 340 do stanice Veselí nad Moravou. Cestující přitom nebudou muset řešit, zda využijí vlak Českých drah nebo Arrivy, protože jízdenka bude platit u obou dopravců a bude i přestupná. K dostání bude na nádražích u prodejních přepážek obou dopravců. Kde pokladna nebude, dá se koupit přímo ve vlaku bez navýšení ceny.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související