Tipy na víkend ve Zlínském kraji: veřejné bruslení nebo ptačí hodinka

4. leden 2024

Máme pro vás tipy nejen na první novoroční víkend ve Zlínském kraji.

Bruslení - veřejná kluziště

Hanácké náměstí v Kroměříži ... do 29. února

* U Sportovní haly v Uherském Hradišti ... do konce března 2024, vstup zdarma. podrobnosti ZDE.

* Staré Město ... včetně zázemí, do konce února

* Napajedla ... do konce března, termíny bruslení veřejnosti najdete ZDE

* Otrokovice ... do 6 ledna, denně od 10 do 18 hodin

* Zlín ... veřejné bruslení probíhá v prostorách CCM arény každoročně od září do března. Pro aktuální termíny veřejného bruslení sledujte rozpis ledu ZDE.

Víte o nějakém dalším veřejném kluzišti? Dejte nám prosím vědět NA TUTO E-MAILOVOU ADRESU.

Ptačí hodinka

5. až 7. ledna, kdekoli

Každý rok v lednu zve Česká společnost ornitologická širokou veřejnost k pozorování a sčítání ptáků na krmítkách během tzv. Ptačí hodinky. Zapojit se může každý, předchozí zkušenosti nejsou potřeba – stačí si připravit krmítko a hodinu jej v daném termínu pozorovat. Více podrobností najdete ZDE.

Aqatera Kroměříž

6. ledna, Kroměříž

Pravidelná chovatelská burza pro širokou veřejnost, která se koná na výstavišti Kroměříž. Na burze naleznete akvarijní ryby, rostliny, krmiva, terária, terarijní zvířata, chovatelské potřeby a mnoho dalšího. 

Tříkrálové koštování

6. ledna, Zlín

V sobotu 6. ledna se od 18 do 20 hodin koná v 5. poschodí Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně (budova 14) XXVIII. ročník Tříkrálového koštování, tentokrát s podtitulem "Modrá jako trnka".

Festival IQ Play

od 8. ledna do 6. února, Zlín

V Kolektivním domě ve Zlíně je pro děti i dospělé připraven 8. ročník putovního festivalu, kde budou k vyzkoušení vzdělávací hry a hračky. Otevírací doba je denně od 8 do 17 hodin.

Procházka (ilustrační foto)

Tipy na výlet

Tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na rozhl.as/TipyNaVyletZL.

6. ledna začíná svátkem Tří králů více než osm týdnů dlouhá doba masopustu, radovánek, zabijaček, hostin, svateb a namlouvání, tancovaček a bálů. 

V Česku každý rok probíhá dobročinná Tříkrálová sbírka, kdy koledníci v kostýmech tři králů chodí od domu k domu a koledují i v ulicích. Vybrané peníze pak pomáhají těm, kteří potřebují naši pomoc.

BETLÉMY:

Betlém v Kovozoo

do 7. ledna 2024, Staré Město

V Kovozoo ve Starém městě je možné vidět unikátní dřevo-kovový betlém tvoří postavy i zvířata v životní velikosti. Zvířata jsou vyrobená ze železného šrotu, lidské postavy vyřezány ze dřeva, vánoční výzdoba je z recyklovaných materiálů. Kromě betléma je pro Vás samozřejmě otevřen také celý areál Kovozoo.

Největší výstava betlémů v České republice

do 2. února, Valašské Meziříčí

Přes 130 historických i současných betlémů od 80 autorů představuje v těchto dnech regionální Spolek betlémářů v Muzejním a galerijním centru ve Valašském Meziříčí na výstavě s názvem K Ježíškovi do Betléma půjdeme. Chtějí si tak připomenout osmisté výročí betlémářské tradice, kterou stále udržují řezbáři i na Valašsku. Jaké unikáty jsou na výstavě k vidění? Poslechněte si v reportáži:

Svátky betlémské hvězdy

Čtěte také

do 11. února, Uherský Brod

Ve velkém výstavním sále Muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě můžete navštívit výstavu betlémů, na kterém je k vidění například i pohyblivý lego betlém.

Betlémy na Zvonici

do 27. února, IC Zvonice Soláň

Výstava, která připomíná 800 let tradice stavění jeslí a betlémů a jejich tvorbu. Vidět na ní můžete historické, soudobé i papírové betlémy ze soukromých sbírek.

DALŠÍ AKCE A VÝSTAVY:

Živá hudba v Luhačovicích

téměř každý večer od 19 hodin, Kulturní a kongresové centrum Elektra v Luhačovicích (Restaurace a diskotéka)

Možnost zatančit si a pobavit se nejen pro lázeňské hosty. 

Skautuj!

Čtěte také

do 21. ledna 2024, Napajedla

Zážitková a interaktivní výstava pro milovníky přírody a dobrodružství, která se koná v Muzeu Napajedla k příležitosti 100 let skautingu v Napajedlích. Výstava zavede návštěvníky do nočního skautského tábora, nabídne opravdové zvuky noci nebo třeba možnost zahrát si na kytaru.

výstava Hvězda Aleny Ladové

do 28. ledna, Zlín

Čtěte také

Ve Zlíně v galerii Artrium jsou k vidění obrazy, ilustrace i osobní věci Aleny Ladové. Jedná se o výběr z díla, který připravili její syn a vnuci a obsahuje více než 100 exponátů. Je zde také obraz jejího otce Josefa Lady, který jí namaloval jako portrét.

výstava Archeologie a detektory kovů

do 28. ledna 2024, Uherské Hradiště

Ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti je k vidění výstava, na které návštěvníci uvidí asi dvě stovky artefaktů z pravěku, středověku i novověku, které nalezli amatérští hledači.  Lidé si zde můžou prohlédnout i archeologickou laboratoř na konzervaci historických nálezů. Z této výstavy nabízíme fotografie, reportáž a rozhovor se spoluautorem výstavy Zdeňkem Kuchařem:

Kdo nemá kožucha, zima mu bude

do 4. února 2024, Uherské Hradiště

Na nové výstavě ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti jsou k vidění desítky kožichů a dalších zimních krojových součástí. Ukazuje, co naši předkové nosili během chladných podzimních a zimních měsíců.

Perníkářství na Valašsku

do 21. dubna 2024, Zámek Kinských (Valašské Meziříčí)

Výstava, která přibližuje historii perníku a perníkářského řemesla, ale také současnost zdobeného perníku v regionu. Na výstavě se návštěvníci seznámí s přípravou perníkového těsta v minulosti a se starobylým perníkářským řemeslem, jehož připomínkou jsou vzácné dřevěné formy na tvarování perníků. Pozvánkou může být i reportáž z této výstavy:

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.