Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Slavnost jara, divadelní festival nebo Panenkové slavnosti

Máme pro vás tipy nejen na víkend ve Zlínském kraji.

Týden pro Kryla

Čtěte také

od 8. do 12. dubna, Kroměříž

Týden pro Kryla zahrnuje program věnovaný mimořádnému výročí souvisejícímu s tímto kroměřížským rodákem. Uplyne totiž 80 let od jeho narození a 30 let výročí od jeho předčasného úmrtí. Každé odpoledne můžete očekávat pestrý program formou výstav, vernisáží, přednášek, projekcí a koncertu. Od pondělí do čtvrtka na všechny akce vstup zdarma. Akce se koná v těchto objektech: Expozice Karla Kryla | Foyer DK | Klub Starý pivovar | Knihovna Kroměřížska.

Divadelní festival ochotnických souborů

9. až 13. dubna, Napajedla

64. ročník oblíbeného festivalu. Představení jsou k vidění v Kině Napajedla a začínají v 19 hodin, sobotní - nesoutěžní představení má začátek v 18.30. Podrobnější program ZDE.

Akce v Zelenáčově šopě

* 11. dubna od 19 hodin … Sakrapes & Telegraf – bluegrassový večírek
* 13. dubna od 19 hodin … Joe Cocker Forever

(nejen) Panenkové slavnosti

Čtěte také

12. až 14. dubna, 14/15 Baťův institut Zlín

Na této akci se setkávají milovníci panenek, kočárků i Teddy medvídků z celé republiky, ale i zahraničí. Návštěvníci si mohou prohlédnout širokou škálu panenek a obdivovat jejich detailní zpracování. Kromě výstavních a soutěžních exponátů budou k dispozici i prodejní stánky, kde si můžete koupit unikátní panenky i nejrůznější příslušenství. Připraven je doprovodný program, soutěže, workshopy a přednášky.

Inaugurace nového arcibiskupa Josefa Nuzíka v Olomouci

13. dubna, Olomouc

V katedrále sv. Václava v Olomouci se 13. dubna od 10 hodin bude konat bohoslužba a uvedení nového arcibiskupa Josefa Nuzíka do úřadu. Očekává se, že se akce zúčastní tisíce věřících a místa v katedrále jsou tak přednostně určena pro starší a nemocné lidi. Účastníci si s sebou mají vzít případně skládací židličky. Organizační informace pro návštěvníky najdete ZDE.
Pro věřící ze Zlínského a Jihomoravského kraje jsou na inauguraci nového arcibiskupa vypraveny speciální vlakové a autobusové spoje. Více o nich najdete v souhrnu informací redaktorky Českého rozhlasu Zlín Blanky Kovandové:

Jaro v Útulku Zlín

13. dubna, Zlín

Tradiční akce v Útulku Zlín pořádaná studenty Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Smyslem události je podpora místního útulku pečujícího o opuštěná zvířata. Všichni účastníci akce Jaro v útulku se mohou od 14 do 17 hodin zapojit do tradičního venčení pejsků, ale mohou si užít i pestrý doprovodný program nebo si zakoupit občerstvení a suvenýry.

Pozorování Ďábelské komety

13. a 14. dubna, Vsetín

Hvězdárna Vsetín zve na pozorování Ďábelské komety. Pozorování bude doplněno povídáním o kometě, historii jejího objevení a dalších zajímavostech. Pokud budou příznivé pozorovací podmínky, na vsetínskou hvězdárnu mohou posluchači vyrazit v sobotu i v neděli vždy od 20 hodin.

Myslivost a příroda

13. a 14. dubna, Výstaviště Kroměříž

Prodejní výstava sortimentu pro pobyt v přírodě. Součástí je soutěž o nejlepší zvěřinový guláš, ukázka práce sokolníků a trubačů. Otevřeno je po oba víkendové dny od 9 do 16 hodin.

Slavnost jara ve Zlíně

14. dubna, Zlín

V parku u zámku se mohou od 14 do 18 hodin návštěvníci těšit na řemesla a jarní tvoření, vystoupení folklorních souborů, pouliční divadlo, domácí dobroty, swap knih a oblečení, unikátní zlínský symbol jara a spoustu dalšího. Podrobný program najdete ZDE.

Zažij vědu

16. dubna

Jde o pátý ročník vědeckého festivalu určeného středním školám i veřejnosti (návštěvníkům starším 15 let). Akce letos nabídne chemickou zahrádku, horniny z Marsu nebo čokolanýže. K novinkám patří workshopy „Jak vyčistit vodu“ nebo „Digitalizace života“. Festival Zažij vědu se uskuteční v úterý 16. dubna 2024 v prostorách Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně od 9 do 17 hodin. 

Procházka (ilustrační foto)

Tipy na výlet

Tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Živá hudba v Luhačovicích

téměř každý večer od 19 hodin, Kulturní a kongresové centrum Elektra v Luhačovicích (Restaurace a diskotéka)

Možnost zatančit si a pobavit se nejen pro lázeňské hosty. 

Výstava Baťa: 130 let poté

do 14. dubna, Zlín

Čtěte také

V Kolektivním domě ve Zlíně je připravena unikátní výstava ke 130. výročí založení firmy Baťa a 100. výročí filmové tvorby ve Zlíně. Na ní jsou k vidění vybrané černobílé snímky z originálního baťovského fotoalba z roku 1919 - za pomocí umělé inteligence v barvě a v pohybu. Je možné si také poslechnout některé unikátní reportáže Českého rozhlasu Zlín. Součástí je i virtuální zaměstnanec firmy Baťa, který odpovídá na otázky návštěvníků -  jeho podobu, hlas i reakce vytvořila podle dostupných informací a dobových nahrávek, záznamů a fotografií umělá inteligence. Doprovodný program a podrobné informace najdete ZDE.

Rok motýlů

do 24. dubna, Holešov

Zámek Holešov vystavuje v arkádách na nádvoří fotografie motýlů. Autorem je Milan Dvořák z Vlastivědného muzea v Šumperku. Výstava je volně přístupná ve všední dny od 13 do 17 hodin, o víkendech od 9 do 17 hodin.

Retrogaming

do 24. dubna, zámek Vsetín

V přízemí vsetínského zámku je připravena výstava, která návštěvníky zavede do světa počítačů a počítačových her. Představuje nejrůznější herní techniku od 80. let minulého století, a to jak československou, tak i zahraniční. Návštěvníci si ji můžou nejen prohlédnout, ale i vyzkoušet. 

Rudolf II. ožívá

do 23. června, zámek Holešov

Rudolf II. ožívá je unikátní multimediální expozice, která odhaluje různá tajemství panovníkova života a představuje celou řadu zajímavých exponátů. Výstavou provází samotný „digitálně oživený“ Rudolf II. Výstava pomocí hologramů seznámí také se symboly panovníkova majestátu, tedy korunami, kterými byl Rudolf II. korunován, a představí také nejvýznamnější předměty jeho sbírek.

Výstava 100 let vysílání Československého rozhlasu na jihovýchodní Moravě

do 14. července, Uherské Hradiště

Čtěte také

Výstava ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti, která je věnována 100 let vysílání Československého rozhlasu na jihovýchodní Moravě, nabídne řadu raritní techniky, kterou si bude možné osahat i vyzkoušet, prostřednictvím reportáží, záznamů her, koncertů a dalších pořadů zavede návštěvníky do rozmanité produkce Československého rozhlasu uplynulého století. Nabídne pohled také do současnosti Českého rozhlasu a přiblíží trendy a vyhlídky do budoucnosti. Vernisáž výstavy se koná 14. března v 17 hodin.

SEVA – český fenomén na zámku Holešov

do 1. září 2024, Holešov

Výstava na holešovském zámku hravou, zábavnou, ale i poučnou formou představuje známou českou stavebnici SEVA. Vystaveny jsou různé modely od těch nejdrobnějších až po velké sestavy, nechybí doprovodné texty a herna pro děti.

Spustit audio

Související