Tipy na víkend ve Zlínském kraji: krasobruslařské závody, fašanky nebo beseda o letošní Rally Dakar

8. únor 2024

Máme pro vás tipy nejen na víkend ve Zlínském kraji.

Bruslení - veřejná kluziště

Hanácké náměstí v Kroměříži ... do 29. února

* U Sportovní haly v Uherském Hradišti ... do konce března 2024, vstup zdarma. podrobnosti ZDE.

* Staré Město ... včetně zázemí, do konce února

* Napajedla ... do konce března, termíny bruslení veřejnosti najdete ZDE

* Zlín ... veřejné bruslení probíhá v prostorách CCM arény každoročně od září do března. Pro aktuální termíny veřejného bruslení sledujte rozpis ledu ZDE.

Dakarská Beseda s Milanem Engelem

9. února do 19 hodin, Zlín

Ve velkém sále Masters of Rock Cafe (Zlín-Čepkov, vedle Kauflandu) se od 19 hodin koná beseda s dakarskou legendou Milanem Engelem. Dalšími hosty budou fotograf Ondřej Záruba a několikanásobný účastník Dakaru jako řidič doprovodného kamionu Robert Blazius, který bude besedou provádět. Vstup je zdarma.

Joe Cocker Forever

9. února od 20 hodin, Kroměříž

V Klubu Starý pivovar v Kroměříži se uskuteční koncert zlínské kapely JOE COCKER FOREVER.  V současnosti repertoár kapely čítá 19 známých hitů Joe Cockera.

Velká cena Zlína

10. - 11. února, Zlín

V Trinity Bank Aréně Luďka Čajky se po více než 30 letech konají velké krasobruslařské závody. Soutěžit bude cca 160 dětí od 6 do 15 let z celé České republiky. Závod probíhá v nejvyšší tuzemské soutěži, vstup je zdarma

Šperkařský festival a rukodělné trhy

10. - 11. února, Kroměříž

Na Výstavišti Kroměříž se návštěvníci mohou těšit na tradiční unikátní prodejní výstavu šperků, kovové a skleněné bižuterie, drahých kamenů a minerálů. Otevřeno je po oba víkendové dny od 9 do 17 hodin.

Den otevřených dveří na UTB ve Zlíně

10. února, Zlín, Uherské Hradiště

V sobotu 10. února 2024 se od 9 do 16 hodin na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně uskuteční Den otevřených dveří. Otevřeny budou všechny fakulty včetně té v Uherském Hradišti – Fakulta logistiky a krizového řížení. Na akci budou představovány stávající i nové studijní programy

Košt pálenek v Kunovicích

10. února, Kunovice

V aule Staré školy v Kunovicích se od 12 do 18 hodin nabízí možnost okoštovat různé druhy pálenek z trnek, durancií, meruněk, hrušek, jablek, oskeruší, špendlíků a dalších ovocných směsí. Košt pořádají ve spolupráci s městem Zahrádkáři Kunovice.

Pivovarské čaje - taneční večer s kapelou Zero

11. února od 17 hodin, Kroměříž

Klub Starý pivovar v Kroměříži pořádá taneční večery s názvem "Pivovarské čaje", které navazují na tradici "Čajů o páté". V neděli 11. února od 17:00 hodin vystoupí na Klubu Starý pivovar skupina Zero - hudební trio ve složení klávesy, kytara, baskytara. Repertoár zahrnuje skladby od světových i českých autorů, od 60-tých let až po současnou dobu. Z českých jsou to písničky od Petra Nováka, Karla Kahovce, Karla Černocha, Leška Semelky, Jirky Schelingera, Vaška Neckáře, skupin Olympic, Ready Kirken, Turbo, Blue Effect a dalších.

Dřevěné městečko, Rožnov pod Radhoštěm, Masopust 2023

Masopusty, fašanky

Masopust je období, které začíná po Vánocích a končí před obdobím půstu před Velikonocemi. Někde se říká masopust, jinde fašank, ostatky nebo končiny. Vrcholem je masopustní neděle, pondělí a úterý, pak už následuje Popeleční středa, kterou začíná půst.

Masopust v Kroměříži

10. února, Kroměříž

Tradiční Masopustní jarmark proběhne v  sobotu od 9 do 17 hodin na Hanáckém náměstí v Kroměříži.  Masopustní průvod se vydá na pochůzku v 9 hodin. K vidění v něm budou tradiční maškary, mezi nimiž nebude chybět medvěd s medvědářem, kominík, četník či bába s nůší.

Fašank v Kunovicích

10. února, Kunovice

Město Kunovice, hodová chasa a folklorní soubory vás srdečně zvou na tradiční fašank.
Přijďte si s námi společně užít průvod maškar a fašančářů, ochutnat zabijačkové speciality, tradiční fašankové koblihy a chybět nesmí ani beseda u cimbálu s pochováváním basy. Podrobný program najdete ZDE.

Festival masopustních tradic FAŠANK 2024

Čtěte také

9. - 13. února, Strání na Uherskohradišťsku

Od roku 1987 pořádá obec Strání na Uherskobrodsku Festival masopustních tradic. Součástí festivalu nejsou pouze vystoupení folklorních souborů, fašankové obchůzky, ale také ukázky tradiční výroby skla v místních sklárnách, košt slivovice, videofilmy s folklorní tématikou. Jedinečností festivalu jsou obchůzky fašančárů s tradičním tancem Pod šable. Podrobný program najdete ZDE.

Všeminský fašank

10. února, Všemina

Od 9 do 15 hodin je v obci Všemina připraven masopustní průvod s živou dechovou kapelou "Všemiňanka" a desítkami maškar. Je možnost zúčastnit se jako maškara v průvodu, nebo jen tak se přijít na průvod podívat, pobavit se a zatančit si. Průvod vyráží z horního konce (hořanska) v 9 hodin ráno poté, co maškary dostanou od starosty "klůče od dědiny" a cestou dolů zastavuje na cca 20-ti zastávkách po celé vesnici. Konec průvodu je v čase mezi 13-14 hodinou na dolním konci.

Fašanková obchůzka v Uherském Brodě

11. února, Uherský Brod

Masopustní průvod se vydá ve 13:30 hodin od Domu kultury a bude mít zastávky s předváděním mečových tanců. Celý průvod projde historickou částí města, před radnicí v 15:30 přijmou fašančáry představitelé města. Pochovávání basy proběhne v 16 hodin v atriu Muzea J. A. Komenského

Další místa, kde budou probíhat FAŠANKY nebo MASOPUSTNÍ SLAVNOSTI:

sobota: * Luhačovice, * Babice, * Suchá Loz, * Bystřice pod Lopeníkem, * Dolní Němčí, * Korytná, ...

neděle: * Hluk, ...

Procházka (ilustrační foto)

Tipy na výlet

Tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Svátky betlémské hvězdy

Čtěte také

do 11. února, Uherský Brod

Ve velkém výstavním sále Muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě můžete navštívit výstavu betlémů, na kterém je k vidění například i pohyblivý lego betlém.

Kamélie v Květné zahradě v Kroměříži

do 25. února, Kroměříž

Každoroční výstava kamélií v Květné zahradě, která je přístupná ve dvou sklenících denně od 9 do 16 hodin v rámci vstupného do zahrady. K vidění jsou i další rostliny, například citrusy nebo orchideje.

Měšťánek – výstava obrazů

Čtěte také

do 25. února, Uherské Hradiště

V Galerii Slováckého muzea v Uherském Hradišti je k vidění velká retrospektivní výstava malíře Tomáše Měšťánka, který žil a tvořil v domku přímo u řeky Moravy v Uherském Hradišti Rybárnách (zemřel v lednu 2021).

Betlémy na Zvonici

do 27. února, IC Zvonice Soláň

Výstava, která připomíná 800 let tradice stavění jeslí a betlémů a jejich tvorbu. Vidět na ní můžete historické, soudobé i papírové betlémy ze soukromých sbírek.

Živá hudba v Luhačovicích

téměř každý večer od 19 hodin, Kulturní a kongresové centrum Elektra v Luhačovicích (Restaurace a diskotéka)

Možnost zatančit si a pobavit se nejen pro lázeňské hosty. 

Zábaviště pro sviště

do 3. března, Uherský Brod

V Galerii Panský dům je otevřena zábavná herna pro děti s obrázky ilustrátorky Venduly Hegerové. Je plná interaktivních her a úkolů, při kterých se děti  nejen pobaví, ale také se dozví a naučí spoustu věcí. Otevřeno je v po-pá od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. V sobotu a v neděli od 13 do 17 hodin.

Nabízíme reportáž a fotografie ze Zábaviště v době, kdy si ho přišly vyzkoušet děti z mateřské školy na Mariánském náměstí:

Sopka les prales

do 17. března, Zlín

Interaktivní výstava celosvětově uznávané české animátorky, ilustrátorky a fotografky Elišky Podzimkové. V sálech zlínského zámku bude například možné pomocí mobilního telefonu nebo tabletu rozpohybovat její grafiky inspirované filipínskými rostlinami a živočichy z ostrova Negros, k vidění budou i obrázky z nového vydání Malého prince. Součástí výstavy bude i doprovodný program, který najdete ZDE.

Alfons Mucha – výstava šperků a umění

Čtěte také

do 28. března, Zlín

V Galerii Desítka v Obchodním domě Zlín je k vidění unikátní výstava secesního umělce Alfonse Muchy, na které návštěvníci mohou vidět více než 100 jeho děl – slavné plakáty i litografie, ale i osobní věci nebo šperky.

Perníkářství na Valašsku

do 21. dubna 2024, Zámek Kinských (Valašské Meziříčí)

Výstava, která přibližuje historii perníku a perníkářského řemesla, ale také současnost zdobeného perníku v regionu. Na výstavě se návštěvníci seznámí s přípravou perníkového těsta v minulosti a se starobylým perníkářským řemeslem, jehož připomínkou jsou vzácné dřevěné formy na tvarování perníků. Pozvánkou může být i reportáž z této výstavy:

Retrogaming

do 24. dubna, zámek Vsetín

V přízemí vsetínského zámku je připravena výstava, která návštěvníky zavede do světa počítačů a počítačových her. Představuje nejrůznější herní techniku od 80. let minulého století, a to jak československou, tak i zahraniční. Návštěvníci si ji můžou nejen prohlédnout, ale i vyzkoušet. 

Hasičské muzeum

Čtěte také

otevřeno nově od 7. ledna, Luhačovice

Na Masarykově ulici v Luhačovicích je nově otevřeno muzeum, ve kterém je k vidění rozsáhlá sbírka všeho, co souvisí s hasiči. Otevřeno je od středy do neděle od 9 do 16 hodin.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.