Malbou byl posedlý. Výstava Měšťánek v Galerii Slováckého muzea připomíná dílo stejnojmenného malíře

22. leden 2024 11:36

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti pořádá velkou výstavu významného regionálního malíře Tomáše Měštánka. K vidění jsou na ní stovky jeho obrazů a potrvá do 25. února 2024.

V lednu 2021 zemřel v 69 letech umělec Tomáše Měšťánek. Jeho odkaz si mohou v zimních měsících 2023-4 připomenout návštěvníci Galerie Slováckého muzea v Uherském Hradišti, kde probíhá retrospektivní výstava jeho malířských děl.

Snaha o reakci na Měšťánkovo úmrtí byla okamžitá, tou dobou však probíhala koronavirová pandemie. Další plány byly na jaro roku 2023. „Nakonec jsme ale výstavu přesunuli až na podzim, protože bychom se kryli s v podstatě stejnou výstavou v pražské galerii Dox,” zmiňuje kurátorka Milada Frolcová.

Výstava je retrospektivní, a zkoumá tak dílo ne příliš známého, avšak významného umělce od jeho posledního obrazu až k jeho počátkům. Jak říká Milada Frolcová, malba byla pro Měšťánka život: „Když se člověk podívá na jeho malířské štafle, váží asi tunu. Člověk vidí, že to byl malíř, který byl malbou posedlý.”

Měšťánek tvořil obrazy zachycující prvky Prahy, kam se často jezdil inspirovat, ale maloval i uherskohradišťské osobnosti. Zajímavý byl mimo jiné tím, že kladl důraz na vyobrazení psychologie postavy. Jeho posmrtná výstava ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti čítá přibližně stovku jeho děl ze soukromých i galerijních sbírek. Navštívit ji můžete do 25. února 2024.

Spustit audio

Související