Tipy na víkend a prázdniny ve Zlínském kraji: sport, výstava klapek nebo oslava vysvědčení v zoo

4. únor 2022

Víkend a volné prázdninové dny si možná chcete zpestřit procházkou nebo návštěvou něčeho výjimečného. Máme tedy pro vás tipy na fajn výlety, výstavy i akce.

Tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE.

S vysvědčením zadarmo do zoo

4. až 6. února, ZOO a zámek Zlín-Lešná

Při příležitosti pololetního vysvědčení nabízí zlínská zoo oblíbenou akci. Každý žák základní nebo student střední školy, který přinese ukázat letošní pololetní vysvědčení, dostane v pokladně zoo volnou vstupenku a drobný dárek. Známky nejsou vůbec rozhodující. Otvírací doba je denně od 8.30 do 16.00 hod.
Zoo Zlín - mapa areálu

VALACHY TOUR

5. února, Velké Karlovice

Neobyčejnou atmosféru nočního závodu na běžkách po roční pauze nabídnou v sobotu 5. února Velké Karlovice. Tradičním závodem Noční stopa Valachy u hotelu Galik odstartuje u hotelu Galik již 10. ročník sportovního seriálu DATART VALACHY TOUR. Letos poprvé Noční stopa nabídne běžkařům výběr ze dvou tras a opět ji doprovodí oblíbené dětské závody.

Putování historií československé hračky

do 6. února 2022, Turistické centrum Velehrad

Na výstavě se můžou návštěvníci vrátit do svého dětství a možná si i pohrát s oblíbenou hračkou. Výstava je otevřena podle pracovní doby turistického centra Velehrad, tzn. v pátek, sobotu a neděli od 9 do 17 hodin, vstupné je dobrovolné.

Salon filmových klapek – RETROSPEKTIVA

do 28. února, Galerie Elektra Luhačovice

Retrospektivní panelová výstava klapek od roku 1998 do roku 2021. Originální umělecká díla ve formátu filmové klapky jsou vytvářena významnými výtvarníky a osobnostmi. Každoročně jsou vystavována v rámci zlínského filmového festivalu pro děti a mládež a následně vydražena, z výtěžku jsou podpořeni mladí filmaři a studenti filmových škol. Za 24 ročníků Salonu filmových klapek vzniklo 2749 jedinečných klapek. V galerii jsou na velkoplošných plakátech k vidění všechny dosud vytvořené klapky v jednotlivých ročnících. K tomu mohou návštěvníci zhlédnout i ukázku deseti filmových klapek z minulých let, které na výstavu zapůjčil Nadační fond Filmtalent Zlín. K vidění bude například poslední klapka výtvarníka Adolfa Borna, klapka Ludmily Zemanové, dcery Karla Zemana, Ivy Hüttnerové, Kateřiny Miler, zlínského výtvarníka Ladislava Pálky a několika dalších. Součástí výstavy bude také výtvarná soutěž o nejoriginálnější papírovou klapku, do které se mohou zapojit děti a mládež. Vstup na výstavu je zdarma.

Výstava klapek pro Zlín Film Festival 2021

VIZE 2022

do 27. února 2022, Filmový Uzel Zlín

Třetí ročník výstavy VIZE úspěšných absolventů kurzů výtvarného Ateliéru CBDart. Výtěžek z prodeje obrazů bude věnován Nadaci pro Výzkum rakoviny Česká republika. Vernisáž výstavy proběhne 3. února 2022  v 17 h.

Rozum versus cit²: Zlínský průmyslový design 1959–1992

do 27. února 2022, Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně (1. NP budovy 14)

Na výstavě uvidíte věci a přístroje, které nás kdysi obklopovaly a možná až nyní si uvědomujeme, jak moc byly designově krásné a unikátní. Výstava představuje prostřednictvím nových technologií historii zlínského průmyslového designu v letech 1959–1992. Návštěvníky tématem provede virtuální kurátor nebo budou moci pohovořit s hologramem designéra Františka Crháka.

Čtěte také

Na pytlácké stezce

do 20. 2. 2022, Zámek Vsetín

Výstava Muzea regionu Valašsko, která návštěvníky provede historií nezákonného lovu zvěře na Valašsku. K vidění jsou raritní historické zbraně pytláků nebo zajímavosti o lovné zvěři. Návštěvníci si mohou prohlédnout vábničky, malorážky nebo praky - profesionální i podomácku vyrobené.  Mimo pytláctví se výstava částečně zabývá i čižbou (lov drobných ptáků), která byla v minulosti v regionu také hojně rozšířena.

Komenský v komiksu

Do 31. května 2022, Knihovna Františka Kožíka v Uherském Brodě

Na neobvyklou výstavu Komenský v komiksu můžete až do 31. května 2022 zavítat do Knihovny Františka Kožíka v Uherském Brodě. Vše nejdůležitější o životních osudech i díle Učitele národů se tam dozvíte z komiksových příběhů.

Tipy na výlety nabízíme také ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.

Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.