Těžba štěrkopísku u Uherského Ostrohu se přiblížila. Je sucho a chtějí ničit zdroj pitné vody, brání se obce

11. květen 2018 13:55

Možnost těžby štěrkopísku mezi Uherským Ostrohem na Uherskohradišťsku a Moravským Pískem na Hodonínsku je reálnější.

Český báňský úřad totiž na základě souhlasného stanoviska z ministerstva životního prostředí stanoví dobývací prostor. To znamená, že soukromá firma František Jampílek bude moct podat žádost o těžbu štěrkopísku.

Báňský úřad vedl správní řízení o stanovení dobývacího prostoru několik let. Musel ho i přerušit a pokračovat může až nyní.

Máme souhlas ministerstva

"Obdrželi jsme z ministerstva životního prostředí souhlasné stanovisko. Byla tím odstraněna poslední překážka a nic nám nebrání k tomu, abychom ve věci stanovení dobývacího prostoru rozhodli kladně. Máme všechna stanoviska a rozhodnutí vydáme v rámci několika týdnů," uvedl mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek.

Pitná voda pro 100 tisíc lidí nebo těžba? Spor o ložiska štěrkopísku u Moravského Písku je v Senátu

Spor o těžbu štěrkopísku řešá Senát

Chystaná těžba štěrkopísku na území mezi Uherským Ostrohem na Uherskohradišťsku a Moravským Pískem na Hodonínsku se dostala až do Senátu. Dnes ji projedná ve veřejném slyšení.

Podle něj ale zatím nelze předjímat, zda bude těžba povolena.

Okolní obce jsou kvůli obavám z ohrožení zdroje pitné vody proti. Podle starostky Uherského Ostrohu Heleny Příleské z ČSSD jsou připraveny bránit se i soudně.

"Všude se píše o boji se suchem. Na jedné straně se minulý týden vyhlásil dotační program na nové zdroje pitné vody za 600 milionů, na druhé straně se tady takovým způsobem hospodaří se stávajícím vydatným a kvalitním zdrojem pitné vody, který je v ohrožení. Nechápu to a ani běžní občané," řekla ČTK starostka Moravského Písku Habartová.

Podle firmy, která chce těžit, ale žádné nebezpečí nehrozí. „V České republice existuje minimálně patnáct srovnatelných štěrkoven, kde se těží v obdobných podmínkách, to znamená v blízkosti vodního zdroje, a k žádným negativním vlivům nedochází,“ uvedl loni v létě právní zástupce firmy Pavel Josefus.

Pátý největší zdroj v zemi

Zdroj pitné vody Bzenec-komplex je na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje. Je pátý největší v zemi. Zásobuje 100 tisíc obyvatel obyvatele Hodonínska, Břeclavska, Uherskohradišťska, ale i části Kroměřížska.

Okolní obce sepsaly proti těžbě petici a tvrdí, že může vodu nenávratně znehodnotit. Riziko potvrdili i jihomoravští hygienici. Petici v minulosti podepsal i bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Bojuje proti ní Jihomoravský kraj a další politici.

Spustit audio

Související