Chropyně v pasti. Lidé v referendu rozhodli, že nechtějí těžbu, radnice se bojí milionové žaloby

19. prosinec 2017 08:05

Zastupitelé Chropyně na Kroměřížsku zatím výsledek říjnového místního referenda nerespektují. Už podruhé neschválili změnu územního plánu, která by znemožnila v budoucnu těžbu štěrkopísku v lokalitě Hejtman.

Rozhodnutí oddálili na březen příštího roku. Obávají se totiž prohry v případném soudním sporu s těžařskou firmou. „Dospěli jsme k názoru, že hrozí, že by investor uspěl v soudním sporu,“ uvedla Věra Sigmundová.

Štěrkopísek plánovala v Chropyni na svých vlastních pozemcích těžit společnost Ekoagrostav. Podle odpůrců těžby by to však vedlo k nárůstu nákladní dopravy, prašnosti a ohrožení okolní přírody. Nedaleké Záříčské louky totiž vyhlásil loni na podzim Zlínský kraj přírodní památkou.

Předseda představenstva Ekoagrostav Antonín Stojan uvedl, že firma město žalovat chce. A podle něj jde o milionové škody. Podle něj firma splnila téměř všechny podmínky pro těžbu.

Obyvatelé Chropyně v říjnu v referendu rozhodli, že nechtějí, aby soukromý investor těžil v katastru města štěrkopísek. Hlasování se zúčastnilo 50,05 procenta oprávněných voličů.

Voliči z Chropyně odpovídali při referendu na otázku: "Souhlasíte s tím, aby město Chropyně ve své samostatné působnosti změnou územního plánu zamezilo těžbě štěrkopísku v lokalitě Hejtman?" Proti těžbě se vyslovilo 1648 voličů, pro těžbu bylo 305 lidí. Celkem je v Chropyni 4072 oprávněných voličů.

autor: Pavel Sedláček
Spustit audio

Související