Pitná voda pro 100 tisíc lidí nebo těžba? Spor o ložiska štěrkopísku u Moravského Písku je v Senátu

28. březen 2018 08:45

Chystaná těžba štěrkopísku na území mezi Uherským Ostrohem na Uherskohradišťsku a Moravským Pískem na Hodonínsku se dostala až do Senátu. Dnes ji projedná ve veřejném slyšení.

Petici proti těžbě podepsalo zhruba jedenáct tisíc lidí.

Zdroj pitné vody nazvaný Bzenec-komplex leží na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje. Je pátým největším v zemi a zásobuje obyvatele Hodonínska, Břeclavska, ale i části Kroměřížska. Obce se v případě povolení těžby chtějí bránit u soudu. V oblasti je čtyřicet vrtů, které zásobují vodou přes sto tisíc lidí.

Těžaři chtějí v lokalitě těžit 350 tisíc tun štěrku ročně. A zásoby suroviny, které jsou jen půl kilometru od zdroje pitné vody, by vystačily na čtyřicet let těžby.

Obce proti těžbě protestují už několik let. Navrhují, aby vláda zakázala na území těžbu nerostných surovin. Mají obavy z trvalého znečištění vody. Riziko už dříve potvrdili jihomoravští hygienici. V případě souhlasu s těžbou se obce chtějí bránit soudně.

Ministerstvo životního prostředí už vydalo kladné stanovisko o vlivu na životní prostředí (EIA) a podle něj není kvalita pitné vody ohrožena. Kladně se vyjádřili i hygienici ze Zlína

Podle společnosti Český štěrkopísek, která chce v lokalitě těžit, ale žádné nebezpečí nehrozí. „V České republice existuje minimálně patnáct srovnatelných štěrkoven, kde se těží v obdobných podmínkách, to znamená v blízkosti vodního zdroje, a k žádným negativním vlivům nedochází,“ uvedl loni v létě právní zástupce firmy Pavel Josefus.

Starostové obcí chtějí v Senátu navrhnout usnesení, že na základě změn klimatu v oblasti je třeba znovu posoudit vliv těžby na životní prostředí a že je nutné začít se zabývat nesouhlasným stanoviskem lidí, kteří v regionu žijí.

autoři: pes , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související