Chropyně znemožní těžbu štěrkopísku. Může ji to stát miliony

7. květen 2018 13:30

Chropyně na Kroměřížsku chystá změnu územního plánu. Měla by znemožnit těžbu štěrkopísku v lokalitě Hejtman. 

Zastupitelé tak rozhodli na základě výsledku loňského referenda, které těžbu odmítlo.

Investor se ale brání. Záměr nechce vzdát. A bude chtít po městu uhradit škody. Šlo by o miliony korun, předpokládá majitel těžařské firmy EKO Agrostav, Antonín Stojan.

Ve sporu jde o lokalitu, která leží zhruba kilometr a půl od Chropyně.  Firma, která ji vlastní, chtěla štěrkopískem zásobovat vlastní betonárku a také obyvatele města. Ti ale loni v referendu těžbu odmítli.

Chropyně v pasti. Lidé v referendu rozhodli, že nechtějí těžbu, radnice se bojí milionové žaloby

Starostka Chropyně Věra Sigmundová z ČSSD

Zastupitelé Chropyně na Kroměřížsku zatím výsledek říjnového místního referenda nerespektují. Už podruhé neschválili změnu územního plánu, která by znemožnila v budoucnu těžbu štěrkopísku v lokalitě Hejtman.

Zastupitelé už odsouhlasili změnu územního plánu. Potrvá minimálně rok a opět ji budou muset potvrdit zastupitelé, tentokrát už nově zvolení, připomíná chropyňská starostka Věra Sigmundová z ČSSD.

Chropyňští zastupitelé před lety původně těžbu na louce Hejtman posvětili.

Ve městě se ale postupně proti ní začali bouřit lidé. Vadilo jim, že těžbu bude provázet nákladní doprava, zvýší se prašnost a hlučnost.

Místní ekologické sdružení také poukazovalo na to, že území u rybníka Hejtman je jedinečným prostředím pro život vzácných druhů živočichů.

autor: pes

Související