Teplárny ve Zlínském kraji zvyšují od příštího roku 2023 ceny

13. prosinec 2022 14:54

Vyšší ceny dodávek tepla v příštím roce 2023 ohlásili všichni velcí dodavatelé ve Zlínském kraji. Máme pro vás podrobnosti a konkrétní částky.

Teplo ve Zlínském kraji podraží. Například ve Vsetíně to bude o stovky korun měsíčně více a ceny porostou i v dalších městech v regionu.

Vsetín

Společnost Zásobování teplem Vsetín, která dodává teplo do velké částí domácnosti ve městě uvedla, že jeden gigajoule bude stát 1340 korun a 90 haléřů. Cena se tedy zvyšuje oproti letošnímu roku o 60 procent a podle předsedy představenstva Michala Chmely tak domácnost zaplatí v průměru o 850 korun měsíčně více. Důvodem takového zdražení je současná cena plynu, který firma používá k výrobě tepla.

Uherské Hradiště

Společnost CTZ, jednatelem které je také Michal Chmela, používá v centrální teplárně v Mařaticích jako výrobní surovinu uhlí. Proto navyšuje ceny jen o zhruba 14 procent. V praxi to znamená, že za gigajoule zaplatí lidé 796 korun a 40 haléřů. Pro běžnou domácnost to znamená navýšení o necelé dvě stovky měsíčně.

Zlín

Podle mluvčí Teplárny Zlín Evy Maříkové si lidé podle objemu odebraného tepla připlatí měsíčně dvě stě až tři sta korun. Teplárna zdraží dodávky pro domácnosti oproti letošku o 24 procent. Za gigajoule tak domácnost zaplatí 718 korun. I tady je výhodou, že topným médiem je české hnědé uhlí a biomasa.

V Kroměříži není velký centrální dodavatel tepla a obyvatelé činžovních domů využívají lokální kotelny. Naopak po podzimním výrazném zdražení klesnou od nového roku zálohy lidem v Rožnově pod Radhoštěm. Cenu tam sníží zastropování. To pomůže také lidem v bytových domech ve Valašském Meziříčí, kteří by bez zmrazení cen platili 1650 korun za korun gigajoul, od nového roku budou ale platit 1500 korun za gigajoul.

 

Spustit audio

Související