Občané Valašského Meziříčí jsou v šoku, musí doplácet tisíce korun za teplo

29. duben 2022 13:09

Domácnosti ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku zaskočila cena tepla, která vzrostla i na trojnásobek. Mnohé tak musí doplatit za spotřebu tepla a teplé vody tisíce korun a nastavit výrazně vyšší zálohy na letošní rok.

Víc než 5 tisíc domácností ve Valašském Meziříčí řeší skokové zdražení tepla. Ceny vzrostly za poslední rok až na trojnásobek a v průměru si jedna domácnost připlatí při vyúčtování osm tisíc korun. Lidem vadí mimo jiné i to, že je město na růst cen včas neupozornilo. Mnozí si totiž informace o zvýšení ceny nevšimli.

To, kolik za teplo místní domácnosti zaplatí, závisí na místní chemičce DEZA. Právě ona dodává teplo společnosti CZT za trojnásobek ceny, než s jakou domácnosti počítaly.  Jednatel společnosti CZT k tomu říká: „Společnost CZT Valašské Meziříčí má 15 % vlastních nákladů na distribuci a prodeji tepla. 85 % nákladů jsou vstupy. Ty jsou hlavně limitovány cenou zemního plynu.“ Mluvčí společnosti DEZA k tomu dodává, že cena zemního plynu od dodavatelů vzrostla za poslední rok o přibližně tři a půl násobek.

O cenách tepla diskutuje se zástupci společnosti DEZA už více než rok také starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek z hnutí ANO. Podle vyjádření této společnosti je marže, kterou si podnik přidává, minimální a pro firmu negeneruje žádné zisky. 

Spustit audio