Světlana Witowská se smíchem vzpomíná: Jednomu z hostů jsem musela položit 60 otázek, odpovídal jen jednoslovně

Hostem na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka byla novinářka a moderátorka Světlana Witowská, kterou diváci dlouhá léta vídávali na obrazovkách České televize, kde byla při rozhovorech postrachem mnoha politiků.

Jejím prvním televizním vystoupením byla anketa, kdy dostala za úkol ptát se vybraných osobností, co by nepřáli Václavu Havlovi k narozeninám. „Ano, to bylo moje první vystoupení v televizi a byla tam jenom moje ruka a mikrofon, který jsem držela,“ vzpomíná Světlana Witowská.

Sedm let pak natáčela v České televizi reportáže a postupně krůček po krůčku mířila k tomu stát se jednou z hlavních moderátorek zpravodajských pořadů. Mezi diváky byla velmi oblíbená hlavně v rozhovorech s politiky, při kterých k nim byla zdravě tvrdá a nechala se nikdy zaskočit.

Pomyslnou třešničkou na dortu pak bylo moderování prezidentského duelu Drahoš-Zeman. „Já jsem si to ani nedokázala užít. Byla jsem uvnitř v takovém stresu, že kdyby pak někdo slyšel tu ránu, jak mi spadl kámen ze srdce, tak by si mysleli, že někde vystřelilo dělo,“ vzpomíná Světlana Witowská.

A přidává další zajímavou zkušenost, kdy dělala rozhovor s Andrejem Babišem, po kterém už k ní do pořadu nikdy nepřišel: „Tento rozhovor jsem si užívala. Ten mě fakt bavil, ale musela jsem se hodně ovládat. A v tomto případě jsem z režie do sluchátka dostala jen jeden jediný pokyn, a to bylo: Nenech se vyprovokovat. A tak jsem se vlastně snažila nenechat se vyprovokovat,“ vypráví se smíchem.

Jak náročná je příprava na takové rozhovory? „Pro mě je nejtěžší připravit první otázku, protože si myslím, že ta první otázka musí navodit nějakou atmosféru. Moje příprava začíná většinou v posilovně na kole, kde si otevřu telefon a pustím si všechny možné rozhovory s tím člověkem,“ odpovídá Světlana Witowská a opět přidává jednu ze vzpomínek na perné chvilky, které moderátor zažívá: „Otázek si připravuju vždycky víc. Jednou jsem jich musela položit 60, protože můj host odpovídal jednoslovně. Takže 30 dalších jsem musela vymýšlet během živého vysílání. Tehdy jsem po 10 minutách byla na konci těch připravených třech papírů a říkala jsem si: Tak co teď?“

Proč velmi dá na svého tatínka a za co, až je běžně velkým kritikem, ji pochválil? Který z politiků si na ni stěžoval? I to se dozvíte se v příjemném povídání se Světlanou Witowskou na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související