Strávila jsem noc s Louisem Armstrongem, tvrdí Naďa Urbánková

Pětinásobná zlatá slavice a temperamentní zpěvačka Naďa Urbánková byla dalším hostem na rozhlasové pohovce Jožky Kubáníka. Ačkoli hlavním tématem byly „oči a brýle“, prozradila toho mnohem více.

„Praštěný brýle a Urbánková k sobě prostě patří,“ říká Naďa Urbánková k tomu, jestli brýle nosila a nosí ráda.

Je už známo, že na nápad nosit brýle jako image přišel Jiří Suchý na začátku její kariéry v Semaforu. Už méně se ale ví, že Naďa nosí brýle i po operaci očí a že jich měla na 150 modelů. Bláznivé unikáty si vytvářela i sama. „Když byla nouze, koupila jsem klasické brýle v drogerii a prostě jsem je překreslila. Sbírala jsem i peříčka z naší andulky a ty jsem s korálky na brýle lepila. A vypadalo to dobře,“ dodává s tím, že jedny takové brýle jí vytvořil i Karel Černoch.

Společně s moderátorem pořadu Jožkou Kubáníkem zavzpomínali i na osobnosti, se kterými spolupracovala. Například na Jirku Šlitra a jeho sestru, která učila tělocvik na škole v Trutnově a byla oblíbenou učitelkou Nadi. Přidala i příhodu, kdy je s Evou Pilarovou pozval Jiří Šlitr do tehdy exkluzivní čínské restaurace, kde si zpěvačky objednaly všechno, co bylo na jídelním lístku. „A už nás potom nikdy nikam nepozval,“ směje se Naďa.

Na festivalu v Americe se Naďa Urbánková svého času setkala i se svým fanouškem Jiřím Voskovcem. Při své druhé návštěvě se pak Naďa chtěla v Americe vdát a vzít si za svědka právě pana Voskovce, což ale nakonec nevyšlo.

Život přinesl Nadi Urbánkové i setkání s Louisem Armstrongem, kterého s Evou Pilarovou odchytily při jeho návštěvě Prahy v roce 1965 před pánskými záchodky v Semaforu. „Potom jsme v Semaforu zpívali pro něj, jeho manželku a kapelu a byli jsme tam až do rána,“ prozrazuje dále paní Naďa.

A jak si zachovat optimismus, humor a zdravý nadhled jako Naďa Urbánková? Možná vám napoví její oblíbený bonmot, který uvádí v závěru rozhovoru: „Pro kariéru i zdravou stolici stačí mnohdy jediné – netlačit.“

Veselé i smutné, ale jednoznačně pohodové vyprávění nabízíme v záznamu. Užijte si ho i vy.

Spustit audio

Související