Společenský dům, poté Hotel Moskva, dnes Interhotel Zlín. Restaurace tu nabízela menu za 5 korun

16. prosinec 2022

Společenský dům, poté Hotel Moskva, dnes Interhotel Zlín – budova s devadesátiletou historií, která byla za Bati odpočinkovým místem pro všechny.

Před 90 lety, v prosinci 1932, se poprvé rozsvítil na nové budově ve Zlíně neonový nápis Společenský dům a první hosté začali proudit do hotelu a městského centra, kde se lidé scházeli, odpočívali a bavili se. 30. prosince 1932 se tu konala první velká akce – ples sportovního klubu SK Baťa.

Jak jeho původní název napovídá, fungoval tehdy Společenský dům nejen jako hotelový objekt, ale zároveň i společenské centrum, a tuto funkci si do velké míry uchoval i v pozdějších poválečných letech. Hotel nabízel opravdu široké zázemí. Hosté měli k dispozici několik výtahů, ping-pong nebo 10 kulečníkových stolů. Byla zde jídelna, kavárna s živou hudbou, luxusní francouzská restaurace a terasa s posezením pro až 1000 lidí s výhledem na Zlín. 

Tehdejší firemní tisk Baťovy továrny lákal k návštěvě například nabídkou: „Pro vaše občerstvení máme pro vás naši francouzskou restauraci, která se vyrovná všem prvotřídním restaurantům čistotou, bezvadnou a rychlou obsluhou a hlavně lácí a výtečnou kvalitou jídel. Abychom dokázali, že za malý peníz můžete se výborně najíst, zavedli jsme v lidové restauraci menu, kde za pouhých pět korun vás obsloužíme výbornou polévkou, velmi chutným masem s příkrmem a k tomu ještě čerstvý teplý moučník.“

Během své historie budova dvakrát změnila svůj název – nejdříve po druhé světové válce na Hotel Moskva, v roce 2022 na Interhotel Zlín.

Spustit audio

Související