Soud uložil exstarostovi Ostraty peněžitý trest za zpronevěru. Původně mu hrozilo až osm let vězení

18. prosinec 2019 12:25

Bývalý starosta Ostraty na Zlínsku Karel Krátký vystavoval fiktivní faktury. Soud jej uznal vinným také z dotačního podvodu a poškození zájmů Evropské Unie.

Krajský soud ve Zlíně ve středu uložil bývalému starostovi Ostraty na Zlínsku Karlu Krátkému (nez.) kvůli vystavování fiktivních faktur úhrnný peněžitý trest 80 tisíc korun. Trestní senát ho uznal vinným také z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Muži hrozilo až osmileté vězení, Krátký ve většině bodů podané obžaloby vinu popíral.

Případ se týká let 2011 až 2014. Podle obžaloby si starosta nechával u společnosti ve Zlíně vystavovat faktury na nákup zboží pro potřeby obce, následně je však stornoval. Přesto podle žalobce vyhotovené faktury zaváděl do účetnictví obce a peníze si nechával a použil je neznámým způsobem. Způsobenou škodu vyčíslil státní zástupce na více než 150 tisíc korun.

Čtěte také

Osmapadesátiletý Krátký u soudu popřel, že by peníze zpronevěřil. „Žádné peníze jsem neukradl,“ řekl Krátký. Uvedl ale, že dal přednost rozvoji obce před důslednou evidencí. Z výpovědí některých zastupitelů Ostraty v přípravném řízení však vyplynulo, že se na základě inventury v roce 2014 nepodařilo v obci dohledat část majetku, na který byly faktury vystaveny.

Státní zástupce Martin Malůš řekl, že plnění uvedené zhruba na 15 fakturách bylo mnohdy jiné než ve skutečnosti. Týkaly se například dodávky reklamních předmětů nebo vyhotovení informačních tabulí. Podle obžaloby byly některé faktury také částečně uznány k proplacení v rámci tří projektů čerpajících evropské dotace. Šlo například o polep hasičského auta, který starosta objednal, ale na faktuře nechal uvést jinou činnost, což Krátký připustil.

Z rozsudku vyplývá, že pokud Krátký peněžitý trest nezaplatí, odpyká si náhradní trest šesti měsíců vězení. Soud muži uložil i tříletý zákaz činnosti ve funkci voleného činitele. Obci Ostrata navíc musí zaplatit náhradu škody 152 552 korun.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související