Rok od komunálních voleb ve Zlínském kraji – jak plní vítězné strany a koalice své předvolební sliby?

25. září 2023 14:19

23. a 24. září 2022  se v České republice konaly volby do obecních zastupitelstev. Plní koalice ve velkých městech Zlínského kraje své předvolební sliby? Nabízíme přehled z okresních měst.

Chcete si připomenout výsledky komunálních voleb ve Zlínském kraji? Najdete je ZDE.

Zlín

Čtěte také

Komunální volby ve Zlíně vyhrálo v roce 2022 hnutí ANO. V předvolebním vysílání Českého rozhlasu Zlín odpovídal na otázky tehdejší lídr a současný primátor Jiří Korec. Jako velmi důležitý problém města byla tehdy vnímána tranzitní doprava, která projíždí centrem. Jaké řešení tehdy Korec navrhoval, a jak se je daří plnit?

Tehdy současný primátor odpověděl: „Kromě tlaku na stát na vybudování tunelu, který dle odborníků opakovaně vyšel jako nejlepší varianta řešení dopravy v centru města, je potřeba dokončit systém záchytných parkovišť s návazností na MHD. Dále je třeba realizovat významné dopravní stavby, jako je obchvat Zálešné, Prštenská příčka, pravobřežní komunikace a podobně.”

Jak vypadá situace po roce? Příprava obchvatu Zálešné pokračuje pomalu, protože se městu daří vykupovat pozemky jen po malých úsecích. Nejdříve by se tento úsek mohl začít budovat v roce 2027. Takzvaná Prštenská příčka by měla mít podle radního Michala Čížka z hnutí ANO stavební povolení v příštím roce a stavět by se mělo v roce 2026. První záchytné parkoviště v místní části Příluky otevírá Zlín v těchto dnech (září 2023).

Uherské Hradiště

Čtěte také

Nejpalčivějším problémem v Uherském Hradišti byl a je velký nedostatek parkovacích míst hlavně na sídlištích. Volby v Uherském Hradišti vyhrálo uskupení Společně pro Hradiště, za které kandidovali zástupci ODS a TOP 09 a nezávislé osobnosti. Starostou se opětovně stal Stanislav Blaha z ODS.

Ten v naší předvolební hodince uvedl, že je v plánu výstavba nových parkovacích míst a také parkovacího domu. Konkrétní kroky ale zatím podniknuté nebyly. Radnice má pouze dlouhodobě vytipovaná místa na velkých sídlištích Východ a Štěpnice, kde by někdy v budoucnu mohly vzniknout buď parkovací domy, nebo podzemní parkoviště. Podle hlavního architekta města Aleše Holého se však zatím jedná o vize. Město se prozatím soustředí na postupnou rekonstrukci a rozšiřování stávajících parkovišť. Těch však přibývají řádově desítky, potřeba by jich však byly stovky.

Vsetín

Čtěte také

Ve Vsetíně vede aktuálně radnici Jiří Čunek z KDU-ČSL, který se dostal na pozici starosty z posledního místa a přeskočil tak bývalého starostu Vsetína Jiřího Růžičku. Zatímco pro Růžičku byla prioritou spalovna a obecně problém skládkování, současné vedení města se soustředí hlavně na proměnu zanádražního a přednádražního prostoru. Ta souvisí se stavbou nového dopravního terminálu, který je vůbec největší investicí v historii města. Stát má tři miliardy 376 milionů korun.

Vsetínsko: Rožnov pod Radhoštěm a stavba kulturního centra

V době voleb v roce 2022 bylo známo, že kvůli letitým průtahům cena plánovaného kulturního centra vzrostla ze 120 milionů zhruba na trojnásobek.

Co se od té doby změnilo? Zjistilo se, že projekt má závažné chyby, a tak se jeho stavba zastavila. Centrum prosadilo hnutí ANO, které je nyní v opozici. Současná koalice tak zdědila projekt, u kterého stále není jasné, zda se dá postavit. Jasněji by mělo být v listopadu 2023, kdy bude mít v ruce odborný posudek. O kulturním centru se tak bude znovu rozhodovat ještě v letošním roce.

Kroměříž

Čtěte také

Jedním ze stěžejních předvolebních témat v Kroměříži byl krytý plavecký bazén, konkrétně spor o to, zda opravit stávající, nebo postavit nový.

Současná koalice se rozhodla pro opravy stávajícího plaveckého bazénu. A byl to překvapivý krok – před volbami se totiž většina kandidujících stran a hnutí vyslovila pro stavbu bazénu nového. Jednoznačně proti byli jen Nezávislí v čele s bývalým starostou Jaroslavem Němcem. Ze současné vládní koalice podporovalo stavbu nového bazénu vítězné ANO, KDU-ČSL i Občané Kroměříže. Zdrženlivější bylo uskupení Zdravé Kroměřížsko, které poukazovalo na finanční náročnost nové stavby. Pevný postoj ale neměla ani ODS a ČSSD. Ve svém společném programovém prohlášení pak koalice zmiňuje, že město potřebuje moderní plavecký bazén, ale už neříká, jestli starý, nebo nový. Přitom zvolený starosta Kroměříže Tomáš Opatrný z hnutí ANO v předvolebním vysílání Českého rozhlasu uvedl, že nový bazén je jednou z jeho priorit a oprava stávajícího by byla stejně nákladná jako stavba nového.

Nakonec se vedení města právě s ohledem na finance rozhodlo pro modernizaci starého bazénu, která už začala. V průběhu léta 2023 se vyměnily rezavé trysky, a díky tomu se mohl bazén po jedenácti letech napustit novou vodou. Opravy bazénu jsou ale naplánované na několik let, a to vždy přes léto, kdy mají plavci možnost využít venkovní koupaliště.

V další fázi město plánuje budovu zateplit, vyměnit okna a dveře a plánuje na střechu umístit fotovoltaickou elektrárnu. Následovat by měly opravy vnitřních prostor, šaten a podobně.

Před volbami se v Kroměříži řešila i nedostupnost bydlení. Tady je významných krokem dokončení startovacích bytů pro mladé v Havlíčkově ulici. S jejich stavbou ale začalo už předchozí vedení města v roce 2021. Od září 2023 jsou už byty zkolaudované a část z nich už má své nájemníky. 

Spustit audio

Související