Radkin Honzák a Petra Procházková na pohovce Jožky Kubáníka, tentokrát v povídání „O strachu“

Další pořad Jožky Kubáníka, kde "na pohovce" zpovídá své hosty na určité téma, nabídl téma strach. Povídal si s hosty: psychiatrem Radkinem Honzákem a novinářkou, spisovatelkou a někdejší válečnou zpravodajkou Petrou Procházkovou. Poslechněte si záznam tohoto pořadu.

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Na pohovce Jožky Kubáníka: O strachu

I když je to všude kolem nás všechno vzhůru nohama, jedna věc mi dělá radost. Prodlužuje se den. Měl jsem vždycky rád, když bylo dlouho světlo, naopak zimní večery, kdy se setmělo už v pět, jsem odjakživa nesnášel. Už jako malý chlapeček jsem se třásl, když jsem se vracel okolo Vánoc potemnělým městem z hudebky domů, v ruce housličky a v duši strach, protože jsem musel projít okolo tří hospod a samozřejmě i k večeru už v nich bylo plno opilců. Ale kdyby byli jen uvnitř! Tu a tam se našli i opilci agresivní, kteří vyšli ven, hulákali přes celou ulici a já jsem se bál, že se rozběhnou i ke mně a ten malý hudební nástroj mi roztřískají.

Jednou to na mně poznala i maminka a dala mi moudrou radu, ostatně maminky jiné rady nedávají. „Každý opilec běhá pomaleji než ty, který jsi střízlivý. Vždycky mu utečeš,“ uklidňovala mě. Ten strach z nebezpeční jsem si v sobě ale nosil dlouho. Někdo by mi řekl: „Zbabělče! Neumíš se bránit? Můžeš ho praštit!“ Jenomže on ten strach nemusí být vůbec nevýhoda. Naopak - je to dobrá strategie, a to už po dlouhá tisíciletí. Díky němu jsme totiž přežili. Ty odvážné, co se chtěli prát, často někde sežral lev a ti ustrašení zalezli do úkrytu a díky tomu se zachránili, a tak jsme tady i my, jejich potomci.

Přesto nad tím vším pořád přemýšlím. Může být strach motivující? Nebo nás jen dokáže paralyzovat? A kdy je dobré vyhledat případně odbornou pomoc? To jsou otázky, které mě napadají nejenom při vzpomínce na mé dětství a hodiny houslí, ale také dnes v době covidové, kdy nás strach obklopuje vlastně každý den.

Rád bych si o strachu popovídal s hosty na mé rozhlasové pohovce. Hezky s vtipem a s nadhledem. Pozval jsem si na ni osobnosti se smyslem pro humor. Ať jde o oblíbeného psychiatra Radkina Honzáka, který ví, kdy je dobré bojovat a kdy naopak prchnout a novinářku Petru Procházkovou - té se zeptám, proč má větší strach v tramvaji, než ve válce.

Těším se na vás v neděli v 15.00 na vlnách Českého rozhlasu Zlín. A nebojte se, už Mark Twain říkal, že: „Většina věcí, kterých jsem se bál, se nikdy nestala.”

Jožka Kubáník

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související