Zpěvák Dan Bárta a psycholožka Alice Kutnarová na pohovce Jožky Kubáníka na téma „štěstí“

V sobotu 20. března mluvil Jožka Kubáník se svými hosty o štěstí. Hosty byli zpěvák Dan Bárta a psycholožka Alice Kutnarová. Poslechněte si záznam vysílání.

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Na pohovce Jožky Kubáníka: O štěstí

Já vím, tu otázku jste slyšeli tolikrát, že vám už nepřijde ani zajímavá, ani chytrá a už vůbec ne vtipná. Co je štěstí?

Upřímně - zamýšlelo se nad tím tolik lidí, že teď těžko přijdu s něčím novým. Tak třeba spisovatel Lev Nikolajevič Tolstoj prohlásil: „Štěstí nespočívá v tom, že můžeš udělat to, co chceš, ale v tom, že vždy chceš to, co děláš.“ Hned jak jsem si na jeho slova vzpomněl, jsem se zaradoval, protože v tom případě štěstí mám, a tak tedy hurá.

Pak se mi v paměti přihlásila i Liz Taylor a její slavná věta: „Myslím, že dokonalé štěstí může poznat člověk jen tehdy, když poznal největší bolest.“ Nebudu se s vámi dělit o mé soukromí, koho by to taky zajímalo, ale bolesti mám za sebou dost, a tak bych i po těchto slovech o sobě mohl říct, že patřím mezi ty šťastné. Zatím to jde tedy dobře.

Ale protože není nad to poptat se i u přátel, tak jsem se s otázkou o štěstí obrátil i na kamaráda Matěje. „Sportka. To je jasné. Když vyhraješ sto mega, můžeš si dovolit tolik věcí, že ti to dá svobodu, tu nemá každý, a to je štěstí,“ byl s odpovědí hotový raz dva. Takže vítejme zpátky v realitě. Sto miliónů jsem fakt nikdy neměl, nemám a ani mít nebudu. Do toho jsem si ale vzpomněl na dalajlámu. Co řekl? „Že nedostanete v životě vždy co chcete, je někdy obrovské štěstí.“ Takže žádná sportka, žádné hmotné statky. A už jsme se do toho pěkně zamotali…

Jak že byla ta otázka? „Co je štěstí?” A teď ruku na srdce - kdo odpověděl „muška jenom zlatá?” Tipnu si, že většina, a jestli tedy máme hledat a třeba i najít štěstí, půjdeme na to od lesa. Do sobotního vysílání na vlnách Českého rozhlasu Zlín, jsme mimochodem slavili Světový den štěstí, jsem si na moji rozhlasovou pohovku pozval ty, kteří mají zkušenost právě s tímto malým, nenápadným hmyzem i s hledáním štěstí samotného. Mým prvním hostem byl zpěvák a hlavně milovník zlatých mušek a vážek Dan Bárta a o štěstí jsem si povídal i s psycholožkou Alicí Kutnarovou. 

Jožka Kubáník

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.