Připomínka portášské minulosti. Rusava obnoví historickou stanici valašských strážců hranic

Rusava chystá obnovu historické portášské stanice.

Dům s popisným číslem 163 leží v centru valašské obce. Portáši sloužili jako ozbrojené jednotky moravsko-uherské hranice už v sedmnáctém století.

Čutora, sajdák, půlhák a obyčejný valašský kroj. Portáši střežili hranice i chránili lidi před zloději

Portáši

Portáši byli příslušníci Bezpečnostního sboru portášů, který vznikl v 17. století. Ozbrojená jednotka, které se původně říkalo věrní Valaši, měla za úkol chránit moravsko-uherskou hranici před pašeráky, zloději a jinými vyvrheli a zajišťovat bezpečnost pro obyvatele regionu a taky obchodníky.

V obci funguje obnovené portášské desátnictvo. Rekonstrukce zchátralého objektu přijde na čtyři miliony korun.

Obec požádá příští týden o dotaci z ministerstva pro místní rozvoj, upřesnil nezávislý starosta Bohumil Škarpich.  „Objekt jsme odkoupili od soukromým vlastníků. Mělo by to být zázemí jak pro desátnictvo, tak i pro další spolky,“ uvedl starosta.

Základy portášům položil v roce 1638 císař Ferdinand III., který zemskému hejtmanovi nařídil vytvořit ochranný sbor Věrných Valachů.

Úkolem strážců bylo zklidnit situaci na hranicích. Jako sbor byli portáši definitivně ustanoveni v roce 1717. Hlídali rozsáhlé území horského hraničního pásma mezi Moravou a Uhrami, díky řadě úspěšných zásahů je zvali na pomoc při mimořádných situacích.

Sbor byl zrušen v roce 1830, později jeho činnost nahradili četníci.

autor: pes

Související