Při výletu na Pustevny můžete vidět i mořské oko, podle pověsti je bezedné

11. červen 2021

Věděli jste, i v Beskydech najdete mořské oko, tedy jezírko či pleso s průzračně čistou vodou?  Je na Pustevnách, je součástí naučné stezky a vzniklo uměle.

Mořská oka jsou jezera, jezírka či plesa s průzračně čistou vodou. Vznikala v horských dolinách a většinou jsou pozůstatkem vulkanických nebo ledovcových cyklů, které probíhaly před miliony let. Jsou ale také uměle vytvořená mořská oka. Třeba jako to, které je v Chráněné krajinné oblasti Beskydy ani ne půl kilometru od chaty Libušín na Pustevnách. Najít ho není vůbec složité. Je součástí naučné stezky Čertův mlýn.  Na trase asi 8 km dlouhé je devět zastavení a hned druhé je Mořské oko. Je ve výšce 980 m a během let se stalo domovem chráněných obojživelníků. Na informační tabuli jsou všechny údaje, které by měl turista o takovém místě vědět. Zajímavý je i příběh o jeho vzniku.

Mořské oko na Pustevnách je totiž částečně dílem přírody a částečně dílem členů Pohorské jednoty Radhošť. To byl první český turistický spolek v zemích Rakousko-Uherska založený koncem 80. let 19. století. Organizoval výlety a zároveň si vzal za své i šíření pokroku a vzdělanosti. Do některé z těchto kategorií jistě zapadal čin, jehož výsledkem je dnes chráněná tůňka Mořské oko. Událost se podle historických záznamů odehrála v roce 1894. Tehdy turisty ze spolku údajně trápilo, že Beskydy na rozdíl od ostatních hor nemají žádné pleso. Proto se rozhodli, že si ho udělají sami. Vybrali si k tomu starší mokřad na horském sedle Pustevny, prohloubili ho a rozšířili do podoby malého jezírka. Jurkovičovy chaty Libušín a Maměnka jsou o několik let mladší a lokalitě se tenkrát říkalo Poustevny po poustevnících, kteří tam už pár desetiletí žili.

Valašské Mořské oko, jak se mu taky někdy říká, je schované mezi stromy a kromě toho, že je ideálním místem pro ohrožené obojživelníky, útočiště v něm našly především tři druhy vzácných čolků, daří se v jeho okolí i některým plazům. Pozornost vzbuzují vážky, třeba ploská nebo šídlo modré a na své si přijdou i botanici. Všechny zajímavosti jsou uvedené na panelu u jezírka. I to, že se o něho v současnosti starají ochránci přírody a lesů. 

Mořské oko na Pustevnách má také svou legendu. Podle ní má být bezedné. Mýtus vypráví o tom, že v minulosti byla na hladinu vypuštěná husa, potopila se, a pak vyplavala až v Hranické propasti, to je nejhlubší propast v Česku, u Teplic nad Bečvou. To by znamenalo, že pod vodou překonala více než padesátikilometrovou vzdálenost. 

Hezký den přeje Věra Hotařová.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Spustit audio

Související