Rytířská cesta na hrad Buchlov dá zabrat, odmění ale krásou okolní přírody i aleje, která ji lemuje

Na hrad Buchlov vede silnice i turistické stezky. Většina návštěvníků volí tu první možnost, protože se až do cíle ve výšce 509 m dostanou autem a bez námahy. Výletníci, kteří se k významné pevnosti vydají pěšky, se při výstupu do kopce zřejmě zapotí, zato ale uvidí krásy, které se jinak než při pěší túře poznat nedají.

Třeba památné javorové stromořadí. Vede z Buchlovic a říká se mu Alej pod Hořínkovou hájenkou, i když známější je pod původním názvem Rytířská cesta, a je ověnčené cenou Alej roku 2019 Zlínského kraje.

Stromy na začátku 20. století nechali vysadit poslední majitelé panství Berchtoldové z Uherčic. Podle historika Bořka Žižlavského to bylo v období mezi koncem Rakousko-uherské monarchie a vznikem první republiky. Berchtoldové tehdy doplňovali dřeviny v  okolí hradu a přitom vysadili i téměř 500 m dlouhou dvouřadou javorovou alej. Vymysleli pro ni vznešený název Rytířská cesta. V užší části byl chodník pro pěší, širší byla vydlážděná a jezdily po ní koňské povozy. Podle toho se jí asi říkalo kočárová cesta. Byla spojkou mezi Buchlovicemi a oborníkem neboli hájovnou, jmenovala se Hořínkova hájovna. Bořek Žižlavský připomněl, že je to jedna z nejstarších mysliven v katastru Buchlovic. Pochází ze začátku 17. století. V 18. byla přestavěna a konaly se v ní i společenské radovánky. V domě byla totiž tzv. nálevna, v ní se tancovalo, zpívalo a samozřejmě i popíjelo. Dnes je objekt v soukromém vlastnictví.  

Po zestátnění šlechtického majetku Rytířská cesta pustla. Zarůstala náletovými dřevinami, lidé začali chodit a jezdit vedle ní a ničili sousední louky. To už dnes neplatí. Ochránci přírody z Buchlovic, kteří mimochodem provozují vyhlášenou záchrannou stanici volně žijících živočichů, už se na tu zkázu nemohli dívat. Rozhodli se, že alej obnoví. Do práce se pustili v roce 2012 a dva roky likvidovali všechno, co do stromořadí nepatřilo, a naopak vysazovali to, co v něm chybělo. Tým v čele s Martinem Tomeškem dokázal skoro nemožné. Alej obnovil, pořád ji udržuje, vysadil v ní přibližně padesát nových javorů, a instaloval informační tabule s upozorněním na návrat vzácných jedinců živočišné a rostlinné říše. Mezi stromy nechybí ani lavičky. Jsou v místech s krásným výhledem na hrad Buchlov. K Rytířské cestě nebo nově k Aleji pod Hořínkovou hájenkou vede z Buchlovic žlutě označená turistická stezka a pokračuje až k hradu Buchlov. Je pro pěší i cyklisty.

Hezký den přeje Věra Hotařová

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Spustit audio

Související