Na Tlustou horu ve Zlíně běhával Emil Zátopek. Na jejím vrchu byla i zoologická zahrada

12. únor 2021

Nad Zlínem se vypíná nepřehlédnutelný výběžek Vizovických vrchů, zdaleka viditelný díky televiznímu vysílači. Jmenuje se Tlustá hora, ačkoliv se 458 metry nadmořské výšky je to spíš kopec. Je to místo, které obyvatelé Zlína dobře znají, ale zajímavé je i pro návštěvníky krajského města. Třeba proto, že tam za baťovské éry běhával čtyřnásobný olympijský vítěz Emil Zátopek. Nebo tím, že na vršku byla i zoologická zahrada.

Zlín jako celek je od baťovské éry koncipován jako město v zahradách. Přírodní charakter dokreslují okolní lesy, které z města jakoby vyrůstají, zejména směrem k jihu. Platí to i pro Tlustou horu, která je kusem přírody navazujícím na baťovské domky čtvrti Letná. Tlusté hoře mnoho místních lidí říká Maják. Je tomu tak od doby rozvoje Zlína, kdy byly lesy a stezky Tlusté hory místem pro rekreaci a odpočinek.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

V začátcích své kariéry sem pravidelně vybíhal nejlepší světový atlet 20. století Emil Zátopek, jehož talent byl objevený a rozvinutý právě ve Zlíně. Na vrcholu hory stávala rozhledna zvaná Maják. A od roku 1934 až do začátku druhé světové války tam dokonce byla i nevelká zoologická zahrada. „Měli tu papoušky, mývaly, ale také tygry berberské“, vypočítává Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy. Na místě rozhledny nyní stojí telekomunikační vysílač.

Procházka na Tlustou horu je možná i v zimě

Tlustá hora plní rekreační funkci i dnes. Je na ní vybudována Stezka zdraví, kterou tvoří vycházkové trasy, ale také sada cvičebních prvků zasazených do přírody. Ke Stezce zdraví vede modře značená turistická trasa. Od Zimního stadionu Luďka Čajky vede cesta do lesa kolem zbořeného bunkru z druhé světové války.

Informační tabule u stezky nabízejí několik různobarevně značených tras, z nichž si můžete vybrat podle nálady či aktuální kondice. Třeba tu, která vede k Majáku, kde možná objevíte stopy po bývalém zooparku. Anebo budete pokračovat po turistické trase ke hradu v Malenovicích, odkud se do centra Zlína vrátíte trolejbusem.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související