Baťův kanál bude v budoucnu delší a pojme i více turistů. Jaké úpravy se aktuálně na vodní cestě dělají a jaké se plánují?

Baťův kanál by v budoucnu mohl namísto současných necelých 100 tisíc turistů ročně pojmout i více než dvojnásobek. Ředitelství vodních cest tento týden představilo plány na další rozšíření laguny ve Veselí nad Moravou a vybudování plavebního okruhu z Veselí do Vnorov. Práce by měly začít v roce 2027.

Okruh dlouhý 10 km má vést z veselského přístaviště přes řeku Moravu do Vnorov a zpět přes Baťův kanál a jeho vybudování by stálo přes 300 milionů korun. Jeho součástí bude i tzv. lodní výtah ve Veselí. Tyto novinky jsou součástí plánované 2. etapy oprav veselského přístaviště.

Ještě letos je v plánu také stavba plavební komory v Rohatci, která by umožnila prodloužení kanálu až do Hodonína. U tohoto záměru se v současnosti řeší obdržené námitky neúspěšných dodavatelů.

Čtěte také

Na opačném konci této vodní cesty je zase připojení Kroměříže, kde stále scházejí povolení pro vznik plavební komory v Bělově. Ta se podle aktuálních informací začne stavět nejdříve v roce 2024.

Jak bude vypadat letošní plavební sezóna?

V tuto chvíli tam spějí k závěru práce na první etapě, která začala loni v zimě. Stavbaři v těchto dnech dokončují plovoucí molo, díky kterému bude mít přístav trojnásobnou kapacitu, kotvit tam bude moct 36 lodí. Dělníci pracují také na tankovací stanici pohonných hmot a servisním centru. Práce za zhruba sto milionů korun budou hotové do začátku plavební sezóny, tedy do 1. května.

Pokud to umožní epidemická situace, začne sezóna tak jako obvykle 1. května. Ředitelství vodních cest očekává stejně jako loni velký počet turistů z celé republiky. Baťův kanál se ale rostoucí oblibě těší už několik let – každoročně se zvyšuje i počet plavidel.

Čtěte také

Další podrobnosti i vyjádření kompetentních osob nabídl ve vysílání Českého rozhlasu Zlín redaktor Lukáš Veselý.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související