Poslední etiopská cesta Expedice Z101 vedla mezi domorodé kmeny

31. březen 2023

Expedice Z101 se vrátila do Afriky a pokračuje v dobrodružném putování po stopách Hanzelky a Zikmunda. Aktuálně "objevuje" Etiopii – její nástrahy i krásy.

Etiopie konečně ukazuje Expedici Z101 svou vlídnější tvář – své krásy a kulturu. V další reportáži se společně s cestovatelem Tomášem Vaňourkem můžete vydat do místních kmenů mezi domorodé obyvatele Etiopie.

A přidáváme opět osobní komentář cestovatelů Lindy a Tomáše:

Opustili jsme „Novou květinu“ a s úlevou se vydali směrem na jih až do Údolí řeky Omo, kde žijí tolik pověstné domorodé kmeny. Oblast s mimořádnou etnickou diverzitou se stala místem naší poslední velké etiopské zastávky a vlastně v sobě završila měsíční velmi hektické putování zemí se 120 miliony obyvatel.
V oblasti Omo žije na relativně malém prostoru obrovské množství kultur, které pokud chcete poznat, musíte zaplatit, takže bez lokálního průvodce, který k sobě přizve na pomoc dalšího místního, to jednoduše nejde.
Během pár dní se před člověkem otevře doslova kmenová mozaika plná barev, jejímž snad nejznámějším symbolem jsou příslušníci kmene Mursi, jejich ženy nosí ve spodním rtu ozdobné talířky. Čím větší talířek, tím je dáma atraktivnější.
Současně na vlastní oči pozorujeme, jak i sem doléhá hluk modernizace, protože silnici postavili Číňani a nedaleký cukrovar zaměstnává příslušníky kmene, kteří s vidinou lepšího a lehčího života vyměňují talířky v puse za běžné oblečení a uzavírají sňatky s příslušníky jiných kmenů.
Pár tisíc Mursí tak podle místních do deseti let zmizí a rozbité talířky, které se vám snaží prodat, zůstanou možná jedinou vzpomínkou na tento kmen. Mimochodem, všechny kmeny do jednoho, které jsme navštívily, pochopily zásady turismu, takže vyfotit cokoliv a jakkoliv není problém. Stačí zaplatit.

Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související