Pokud bych měla svůj vlastní erb, tak by na něm byly hrábě a růže, říká zahradnice Vlasta Čablová

Povídání Věry Hotařové se zahradnicí a floristkou Vlastou Čablovou z Přílep u Holešova.

NAPLNO s Věrou Hotařovou. To je nový cyklus rozhovorů s lidmi, kteří si dokáží užívat života i ve zralém věku. Kde berou sílu, chuť, proč to dělají a co jim to přináší? O tom debatuje Věra Hotařová se svými hosty na vlnách Českého rozhlasu Zlín každé poslední pondělí v měsíci.

Vlasta Čablová, profesionální zahradnice, celý život zušlechťovala zahrady, především na Kroměřížsku. Jako mistrová odborného výcviku vychovávala nové generace odborníků. Jejím „dítětem“ je mezinárodní výstava mečíků na zámku v Holešově, organizuje také soutěž Mladý zahrádkář a pravidelně vystavuje vlastní květinové aranže. A aby toho neměla málo, tak před lety iniciovala obnovu zámeckého parku v Přílepech u Holešova.

Témat při rozhovoru s touto aktivní a usměvavou ženou bylo tedy více než dost. Hned v úvodu paní Čablová prozradila, jak to bylo se symboly, které by mohla mít na svém pomyslném erbu: „Hrábě a růže mi vlastně navrhla jakoby na erb jedna z návštěvnic lázeňského parku ve Vráži u Písku, kde jsem přes týden chodila s hráběmi a s motykou a o víkendu jsem byla vyzdobit pokoje pro hosty,“ říká s úsměvem.

Zahradničení je její prací a vášní už od roku 1969, kdy odmaturovala, a k tomu opět s humorem dodává: „Pořád se držím svého kopyta. Říkám, že nic jiného neumím.“ Zavzpomínala také na pana Pechu, který byl dlouhá léta zahradníkem na zámku v Holešově, a od kterého se toho hodně naučila – například rozeznat staré odrůdy ovoce podle chuti a tvaru.

Co všechno musí správný zahradník umět? Má paní Čablová i vlastní zahradu? A jak se dostala k aranžování květin? I to se dozvíte v rozhovoru s Vlastou Čablovou v pořadu Naplno s Věrou Hotařovou.

Spustit audio

Související