Podzimní procházka po Zlíně může mít až 12 zastávek u kašen a fontán

31. říjen 2020

O kašnách, fontánách či vodotryscích byly říjnové díly seriálu Mezi kopci a loukami Zlínského kraje. Už víme, jaké vodní prvky mají v Kroměříži, Uherském Hradišti a Vsetíně.  Na závěr si Věra Hotařová nechala krajské město Zlín.

Zlín je historické moderní město. Důkazem jeho starobylosti je první písemná zmínka z roku 1322 a znakem současnosti nezaměnitelná architektura. Po ní získalo také jeden z přídomků, město funkcionalismu. Objekty tohoto stavebního slohu začátku 20. století vytlačily ty hodně staré a město rázem dostalo nový, moderní šmrnc. Platí to i pro historické centrum, což je náměstí Míru. Na první pohled starobyle vůbec nevypadá, ale psalo se o něm jako o rynku už v 16. století. V zápisu mi chyběla informace o kašně, kterou jsem hledala. Po dlouhém pátrání jsem zjistila, že se na náměstí objevila až v roce 1829.

Tehdy město zažilo obrovský požár a tak pro případ, že by se v budoucnu červený kohout znovu objevil, byla vybudovaná požární nádrž. Byla to kruhová zděná vana s kamenným podstavcem uprostřed a trubkou, z které stříkala voda. Prostě plně užitkové dílo bez sochařských okras. Snad jedinou ozdobou asi metr vysoké stavby mohly být železné obruče, ty ovšem plnily funkci ochrannou, zpevňovaly ji. V zimě byla kolem kašny postavená dvojitá stěna z prken. Prostor mezi deskami byl napěchovaný listím. Sloužilo jako tepelná izolace. Byla to prevence proti zamrzání vody. Fotku této úpravy kašny jsem nenašla, ale podle popisu si představuji, že vznikl nízký dřevěný domek s šindelovou střechou.
Dnes je v místě, kde stála, kamenné pítko. Náměstí Míru ale bez kašny nezůstalo.

V 30. letech minulého století probíhala modernizace náměstí a v jeho jižní části, to je pás podél nynější třídy Tomáše Bati, byl založený malý park a v něm byla vybudovaná nová kašna. Stromy jsou už pořádně vzrostlé a v jejich stínu se na lavičkách u stříkající fontány dobře odpočívá. Ještě doplním jednu zajímavost. Ve stejné době, tedy v 30. letech, vznikla taky Kudlovská přehrada, mimo jiné jako zásobník vody při hašení požárů, a taky pro městské kašny, i pro tu na náměstí Míru.

Víte, že na území Zlína je přibližně dvanáct kašen a fontán? A to někteří lidé tvrdí, že Zlín není právě městem těchto vodních prvků. Mýlí se. Přímo v centru jsou krásné kašny třeba na nádvoří divadla, před Klubem 204, to je objekt bývalé knihovny, u kongresového centra, nad lázněmi, v bývalém továrním areálu Svit nebo před zámkem. Další jsou pak v jiných částech Zlína.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Spustit audio

Související