Každá z kašen a fontán v Uherském Hradišti má svůj příběh

16. říjen 2020

Barokní, secesní, litinová, s modelem města i moderní – všechny tyto podoby mají kašny a fontány v Uherském Hradišti. Nabízíme jejich příběhy.

Uherské Hradiště je město s dlouhou a bohatou historií a mnoha překrásnými památkami včetně kašen a fontán. Víme o jedenácti. Většina je v památkové zóně nebo v její blízkosti. Historický střed města tvoří Masarykovo a Mariánské náměstí. Jsou jenom pár desítek metrů od sebe propojené z jedné strany Prostřední a z druhé Protzkarovou ulicí. Pro turisty je to ideální a nenáročná trasa. Vlastně jak se to vezme. Nenáročná je, pokud jde o profil a délku celého úseku, ale těch starobylých staveb, které ho lemují, to od návštěvníka, který prahne po architektonických pamětihodnostech, vyžaduje velké soustředění, aby mu neunikly důležité informace.  Třeba právě o kašnách.

Na Masarykově náměstí je barokní kašna. Původní dílo vytvořil na začátku 18. století olomoucký sochař Václav Render. Uprostřed kamenné nádrže jsou propletená těla delfínů, na ocasech drží vanu s piniovou šiškou. Motiv delfínů sochaři používali jako symbol sociálního cítění. Kašna na Masarykově náměstí je velice zdařilou kopií, originál je k vidění na nádvoří Galerie Slováckého muzea. Jiná barokní kašna stojí na Mariánském náměstí. Karel Josef Rossi ji postavil koncem 17. století a ozdobil ji maskarony. To jsou jakoby masky tváří s otevřenými ústy, kterými tryskala voda. Ani tato kašna není na původním místě. Byla přesunuta o pár metrů dál. V uvolněném prostoru stojí nádherný mariánský morový sloup.

Mezi oběma náměstími je Zelný trh a v jeho středu se vyjímá černá secesní litinová fontána. Má přes sto let, ale na někdejší tržiště se dostala až v 90. letech minulého století. Jejím prvním stanovištěm bylo Palackého náměstí nedaleko autobusového nádraží. Tam sloužila jako zdroj pitné vody do té doby, než do ní narazil autobus. Poškozená fontána skončila ve sběrně a nebýt sochařů Jiřího Habarty a Zdeňka Tománka, kteří ji zrestaurovali, asi by byla sešrotovaná.

V památkové zóně Uherského Hradiště jsou taky velice pozoruhodné moderní kašny.

Nádvoří Reduty krášlí fontána z dílny uznávaného velehradského kamenosochaře Otmara Olivy. Je originální ozdobou historického prostoru. Na rozhraní Masarykova náměstí a Havlíčkovy ulice je kašna s bronzovým modelem města vytvořeným podle veduty z roku 1670. V atriu Staré Radnice je kašna Miroslava Maliny a Zdeňka Tománka. Kruhový bazének se vznášejícími se anděly je podle autorů oslavou vody.

Secesní litinová fontána v Uherském Hradišti
Spustit audio

Související