Kostel ve Starém Městě je plný symbolů

10. srpen 2020

Jednou z dominant Starého Města je kostel sv. Ducha. Stojí v místě někdejšího významného střediska Velkomoravské říše.

Podle četných nálezů z desítek let trvajících archeologických průzkumů tam byla v 9. století obec s velkým pohřebištěm. Ostatně památník byl vybudovaný nad základy velkomoravského kostela, a jak jsem byla upozorněná, nový chrám je přímo v jeho ose. Umístění má symbolizovat spojení dávné minulosti s přítomností. Rozhodně to není jediný specifický znak nového kostela. Skoro bych řekla, že je to svatostánek symbolů. Je jich hodně, proto upozorním jenom na ty nejvýraznější.

Staroměstský kostel sv. Ducha je dílem slovinského architekta Ivo Goropevšeka. Navrhl obrovskou stavbu ve tvaru rotundy, což je jasný znak velkomoravského kostela. Strop hlavního prostoru, tedy chrámovou loď, podpírá dvanáct sloupů, jako dvanáct apoštolů. Nápadná střecha podle znalců připomíná baldachýn a symbolizuje lehkost a vznášení. Čelní strana s hlavním vchodem od Památníku Velké Moravy je protáhlá až do výšky přes 40 m. Nad střechou se mění ve dvě štíhlé obdélníkové rovně zakončené věže. Jsou jakoby mírně předkloněné k rotundové části kostela. Slouží jako vyhlídky, a zároveň představují slovanské věrozvěsty sv. Cyrila a sv. Metoděje. Mezi věžemi je prostor ve tvaru kříže. Je ztvárněný podle archeologického nálezu z tamní lokality. Horní část věží je prosklená, stejně jako hlavní část kostela.

Kostel sv. Ducha ve Starém Městě u Uherského Hradiště

Zvenku může stavba působit až megalomansky, je skutečně nepřehlédnutelná, zato z interiéru kostela dýchá pokora. Jednoduchý dřevěný mobiliář oživují jenom nápadné zelené rostliny a teď už i překrásná umělecká díla. Třeba svatostánek či ambon, což je pult ke čtení, z dílny významného velehradského sochaře Otmara Olivy.

Kostel sv. Ducha už šest let slouží věřícím, ovšem stoprocentně dokončený ještě není.

Stavební část proběhla v letech 2002 až 2014. Na vnitřním dovybavení všech prostor, i těch pro kulturní a společenské akce, se stále pracuje, podle toho jak přicházejí peníze. Projekt je financovaný z darů a ze sbírek. I jeho zbylé realizace budou probíhat podle toho, jak budou sponzoři štědří. Zatím byli a dost. Důkazem je celý nově vybudovaný prostor, kterému vévodí chrám sv. Ducha. Stojí za to ho vidět.

Spustit audio

Související