Kouzelný pohled z věže Libušína. Jedna z dominant Valašska se vrátila do podoby z roku 1925

28. červenec 2020

Obnova Libušína na Pustevnách v Beskydech je po šesti letech u konce. Veřejnosti se objekt otevře ve čtvrtek. Chata postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče sloužila jako jídelna, v březnu roku 2014 vyhořela.

Celkové náklady na obnovu Libušína byly 117,5 milionu korun, řekl Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě, které památku spravuje.

Libušín se po rekonstrukci vrátil do podoby v roce 1925, kdy byly dostavěny všechny jeho části. Lidem se otevře ve čtvrtek, kdy začnou komentované prohlídky objektu. "Asi měsíc chceme jet v tomto režimu, prohlídky budou zdarma," uvedl Ondruš.

Muzeum již vybralo nájemce Libušína i sousedního hotelu Maměnka, Libušín by jako restaurace mohl začít fungovat nejpozději začátkem října, zkušební provoz bude možná již v září. "Nájemce ještě potřebuje nějakou dobu, aby vše zajistil z hlediska personálu a dovybavení," uvedl Ondruš.

Obnova objektu byla podle Ondruše specifická využitím tradičního způsobu opracování dřeva, převážně ručního opracování, ručního tesání trámů nebo ručního hoblování.

Také podle Jana Všetečky, jednatele společnosti Archatt, která byla generálním dodavatelem stavby, byla obnova Libušína velkou výzvou. "Vytvoření vědecké rekonstrukce objektu je v našich končinách nová věc, začínali jsme na spáleništi, kdy tady stálo ohořelé torzo. Museli jsme každý objekt onačit, přetřídit," uvedl Všetečka.

Stavba je podle něj do posledního detailu dotažená. "Vidíme přesnou repliku, byly použity olejové barvy podle původních receptur, jsou tady ručně vyráběná skla," uvedl Všetečka.

autor: Gabriela Hykl

Související