Rekonstrukce Libušína skončila. Jeden ze symbolů Beskyd se lidem otevře v červenci

12. květen 2020 11:38

Chata postavená na Pustevnách v roce 1899 před 6 lety vyhořela

Rekonstrukce Libušína je po šesti letech u konce. Lidé by se měli do chaty poprvé podívat v polovině července.

Národní muzeum v přírodě už vyhlásilo veřejnou soutěž o nejvhodnější nabídku na nájem objektů Libušín a Maměnka.

„Předmětem výběrového řízení je uzavření smlouvy o nájmu prostor sloužících k podnikání objektu Maměnky a objektu Libušína a to k provozování hostinské činnosti v případě Jídelny Libušín a ubytovacích služeb u hotelu Maměnka,“ uvedl generální ředitel Národního muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

Písemné nabídky mohou zájemci předkládat nejpozději do 20. května.

Chata Libušín postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče shořela v noci na 3. března 2014. V té době sloužila především jako restaurace.

Kriminalisté zjistili, že požár nebyl dílem žháře a že jeho příčinou nebyla ani závada na elektroinstalaci. 

Stavba nového Libušína začala v létě 2017. Libušín získal umírněnější zbarvení, než měla před požárem, víc se tak svým vzhledem přiblížil době svého vzniku.

Objekt je téměř hotový. "Dodělává se již jen nábytek a části gastro zařízení a nějaké dokončovací práce. V podstatě je hotovo," řekl technický náměstek Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Milan Gesierich. Obnova Libušína podle něj vyšla na 117 milionů korun.

Muzeum již dříve dokončilo také opravu fasády sousedního objektu Maměnka, který rovněž navrhl Jurkovič. Maměnce se také vrátila původní barevnost.

Související